Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Portugalia subvenționează cu 30 de cenți pe litru motorina pentru transportatorii săi. Guvernul spaniol nu a luat încă o decizie concretă.

Spre deosebire de lipsa de reacție a multor guverne europene, printre care și al României sau al Spaniei, la situația economică îngrijorătoare în care se găsesc transportatorii, guvernul portughez a ajuns la un acord cu asociațiile de transportatori prin care se angajează să aprobe un pachet de măsuri menite să atenueze impactul puternic pe care creșterea necontrolată a prețurilor la carburanți îl are asupra sectorului transporturilor rutiere, precum și asupra altor sectoare economice, ca urmare a războiului din Ucraina.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de asociația portugheză ANTP, acordul încheiat cu guvernul portughez include o reducere de până la 30 de cenți pe litru de motorină pentru vehiculele de transport de până la 35 tone, în limita a maximum un rezervor pe lună, și de 20 de cenți pe litru în cazul camioanelor de tonaj mai mare. Aceeași bonificație de 30 de cenți pe litru este stabilită și pentru furnizarea aditivului AdBlue necesar pentru funcționarea motoarelor vehiculelor, precum și o serie de măsuri fiscale pentru a facilita amânarea plății impozitelor percepute pentru această activitate.

Pentru a facilita aplicarea acestor măsuri de subvenționare, care vor fi în vigoare timp de cel puțin 3 luni, guvernul va implementa un sistem de rambursare directă la benzinării în colaborare cu companiile petroliere, contribuind astfel la îmbunătățirea fluxului de numerar al transportatorilor.

Acest angajament al guvernului portughez față de sectorul transporturilor rutiere, în mod similar cu cel al altor țări europene, contrastează cu surprinzătoarea lipsă de măsuri specifice pe care guvernul spaniol a exprimat-o în legătură cu măsurile pe care intenționează să le pună în aplicare în situația economică actuală pentru toate sectoarele economice afectate, în special pentru sectorul transporturilor.

În acest sens, Fenadismer a insistat asupra faptului că Decretul-lege aprobat de guvern la începutul lunii martie, în dezvoltarea acordurilor semnate de asociațiile de transport în decembrie, nu este acum aplicabil din cauza volatilității zilnice ridicate a prețurilor la carburanți, în parte din cauza alterării iraționale și abuzive a pieței carburanților de către companiile petroliere, ceea ce obligă guvernul să adopte măsuri urgente și excepționale pentru a garanta stabilitatea prețurilor la carburanți, astfel încât transportatorii să își poată desfășura activitatea în condiții minime de rentabilitate.

Din acest motiv, lipsa unor măsuri concrete care să fie adoptate de guvern nu face decât să ducă la o mai mare nesiguranță pentru miile de transportatori care se află în prezent într-o situație extremă pentru a putea continua să lucreze în condiții de rentabilitate minimă.

Prin urmare, Fenadismer continuă să avertizeze guvernul că această lipsă de claritate va contribui la prelungirea în zilele următoare a grevei din transporturi pe care mii de transportatori, afiliați și neafiliați la Fenadismer, o desfășoară în semn de protest față de situația critică în care se află în prezent.

Articole similare

Ad