Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportul cu vanul din UK în Europa se scumpește ca urmare a licențierii prevăzute de Pachetul Mobilitate

Începând cu mai 2022, posesorii de vanuri sub 3,5 t vor trebui să dețină licențe comunitare pentru a trebui să facă transporturi între UK și UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein sau Elveția. Controalele licenței în Dover și în alte porturi se adaugă verificărilor suplimentare, care au fost amânate de 3 ori în 2021 din cauza lipsei de pregătire pentru Brexit în Marea Britanie, și care se așteaptă să crească și mai mult timpii de tranzit ai porturilor.

Potrivit actualizărilor de pe site-ul gov.uk, oricine conduce un van, un vehicul comercial ușor sau orice mașină care tractează o remorcă va trebui să aibă o “licență de operator de transport de marfă” pentru a intra în UE, începând cu 21 mai 2022. Licența îi va costa pe proprietarii de van-uri până la 1.100 de lire sterline, o povară semnificativă pentru operatorii solo, au declarat liderii din industrie. Se plătește 257 de lire sterline ca taxă de cerere și încă 401 lire sterline pentru licență. O altă “taxă de continuare” a licențierii, în valoare de 401 lire sterline, va trebui plătită la fiecare 5 ani, potrivit gov.uk. Regulile vor afecta micii comercianți, cum ar fi curierii sau importatorii de vinuri sau de produse de epocă și antichități, a declarat Asociația Road Haulage Association (RHA).

Rod McKenzie, directorul general al politicii și afacerilor publice din cadrul RHA, a declarat pentru ziar: “Aceasta este doar mai multă birocrație. A fost semnalată de ceva timp, dar ar putea fi o problemă pentru firmele cu un singur angajat sau pentru micii operatori care sunt pur și simplu prea ocupați cu desfășurarea activității de zi cu zi pentru a observa acest lucru.” Șoferii vor trebui, de asemenea, să desemneze un membru al personalului sau pe ei înșiși ca “manager de transport” – o persoană desemnată pentru a se asigura că șoferul respectă reglementările din industrie și plătește taxele în UE după Brexit.

Persoana respectivă va trebui fie să demonstreze că a gestionat flote de vehicule timp de cel puțin 10 ani, fie va trebui să urmeze un curs pentru a obține calificarea de manager de transport.

O serie de alte reguli din Marea Britanie au lovit transportatorii de toate dimensiunile începând cu 1 ianuarie, de când exportatorii din UE trebuie să se înregistreze pentru un serviciu de circulație a vehiculelor de transport de mărfuri (GVMS), deoarece controalele vamale complete se aplică tuturor mărfurilor care circulă în ambele direcții între UE și Marea Britanie.

Transportatorii care nu au actele necesare nu pot urca la bordul unui feribot sau al unei navete. Noile controale asupra importurilor din UE au fost amânate de 3 ori, dar vor fi introduse treptat pe parcursul anului 2022. David Frost, ministrul pentru Brexit, a anunțat că acestea vor continua să fie amânate pentru importatorii din Irlanda.

Articole similare

Ad