Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE permite ajutoare de stat mai flexibile, inclusiv pentru transportatori, în contextul războiului din Ucraina

Pe 23 martie, Comisia Europeană a adoptat un cadru legal temporar de criză care să le permită statelor membre UE să adopte măsuri mai flexibile privind ajutoarele de stat pentru a-și sprijini economia în contextul invadării Ucrainei, iar companiile de transport pot beneficia și ele de un astfel de ajutor.

În document se recunoaște faptul că întreaga economie a Comunității este afectată puternic de conflictul din Ucraina și, pentru a limita consecințele acestuia, sunt prevăzute trei tipuri de ajutor.

Statele membre vor putea iniția programe prin care companiilor din agricultură, pescuit și acvacultură le pot fi alocați până la 35.000 de euro, iar companiilor din alte domenii, până la 400.000 de euro, dacă activitatea lor a fost afectată de criză. Acest ajutor, care poate lua orice formă, inclusiv subvenții directe, nu trebuie legat de creșterea prețurilor la energie, deoarece criza și măsurile restrictive împotriva Rusiei au afectat economia în multe alte moduri, inclusiv prin perturbarea lanțului de aprovizionare.

Al doilea tip este sprijinul sub formă de lichidități și de garanții de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi firmelor afectate de criză și de împrumuturi publice și private cu subvenționarea ratei dobânzii.

Iar al treilea se referă la ajutoare care să compenseze prețurile mai mari ale energiei.

În opinia asociației poloneze de transport și logistică TLP, transportul ar fi trebuit luat mai bine în seamă în noua reglementare și tratat ca o prioritate, fiind una dintre industriile cele mai afectate de războiul din Ucraina și de sancțiunile prezente și potențiale. Totuși, este bine că este inclusă o dispoziție care permite acordarea de ajutor public întreprinderilor ce furnizează ajutor umanitar, mai ales că, în general, transportul refugiaților și al materialelor umanitare nu face obiectul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Articole similare

Ad