Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Creștere economică mai mică decât se estima și inflație mai mare în Germania, din cauza războiului

Portalul german VerkehrsRundschau informează că atacarea Ucrainei de către Rusia reduce creșterea economică și accelerează inflația din Germania. Dacă în decembrie se estima că în 2022 creșterea economică a acestei țări urma să fie de 3,7%, acum estimarea s-a redus la 2,2-3,1%. Iar inflația se așteaptă să ajungă la 5,1-6,1%, față de 3,3%, cât se crezuse la final de 2021.

Asta deoarece conflictul din Ucraina și sancțiunile economice împotriva Rusiei au dus la prețuri mai mari ale materiilor prime, la perturbări ale lanțurilor logistice pentru materie primă și componente și la creșterea nesiguranței mediului economic.

Creșterea prețurilor produselor de larg consum numai din primul trimestru al anului va duce la o scădere a puterii de cumpărare de circa șase miliarde de euro.

Pe de altă parte, comenzile numeroase pe care le primesc producătorii și normalizarea economiei în urma pandemiei de coronavirus ar trebui să dea un impuls puternic, astfel încât anul viitor creșterea economică ar urma să fie de 3,3-3,9%, iar inflația, de 2%, conform prognozei Institutului Ifo.

Din cauza contextului imprevizibil, Ifo a luat în calcul două posibile estimări, care, printre altele, țin cont de două evoluții diferite ale prețului energiei, ce va avea un impact major mai ales asupra consumatorilor particulari, deoarece vor crește, în scenariul pesimist, cu 3,7-5%, câtă vreme prețul barilului va ajunge la 140 de euro până în mai și apoi va scădea doar până la 122 de euro la final de an, iar gazul va ajunge la 200 de euro/megawatt oră până în mai și va scădea apoi treptat până la 163 de euro.

Investițiile firmelor în echipamente ar crește cu 0-3,9%, șomajul ar putea fi de 2,27-2,29 de milioane de persoane și va crește semnificativ numărul celor care lucrează cu normă scurtă.

Iar în scenariul optimist prețul petrolului va scădea de la 101 la 82 de euro/baril la finalul anului, iar prețul gazului natural de la 150 la 108 euro/megawatt oră.

Articole similare

Ad