Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Alsacia nu poate pune în aplicare ecotaxa

Regiunea europeană Alsacia este autorizată legal să introducă, din februarie 2022, o ecotaxă la începutul anului 2025 pe rețeaua sa de drumuri și autostrăzi, dar “are mai mult timp de gândire”. Foarte precaută pe această temă sensibilă, se intenționează consacrarea ]n 2022 a schimburilor cu sectoarele economice (începând cu cel al transporturilor).

În 2023 se va consulta populația, iar în 2024 se va decide dacă va fi pusă în aplicare ecotaxa alsaciană (R-Pass) pe 1 ianuarie 2025 sau nu. Problema este deosebit de delicată, deoarece transportul regional nu va fi scutit de taxă, așa cum ar fi sperat, deoarece legislația europeană nu permite discriminarea.

Dacă decizia va fi totuși în favoarea ecotaxei, Alsacia se va inspira mai degrabă din modelul belgian (Viapass), cu o cutie de bord care numără numărul de kilometri și localizează vehiculele prin satelit. Maut-ul german presupune prea multe constrângeri și un cost de finanțare ridicat. Cele 5 porți alsaciene rămase de la ecotaxa abandonată în 2013 ar putea fi folosite ca puncte de control.

Articole similare

Ad