Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In cele 64 de controale efectuate de ITM anul trecut au fost acordate 64 de sanctiuni

In cadrul Conferintei Tranzit de la Piatra-Neamt, Petronela Mandrila, inspector sef adjunct in domeniul relatiilor de munca si Virgil Lapusneanu, inspector sef adjunct in domeniul SSM din cadrul ITM Neamt au venit in fata transportatorilor din zona Moldovei pentru a raspunde intrebarilor si nelamuririlor acestora. Insa, spre surprinderea tuturor, s-au constatat diferente clare intre judete in interpretarea si aplicarea acelorasi legi. Astfel, daca la Cluj soferul putea obtine un extras Revisal, chiar si in 24 h, cu care sa se prezinte la urmatorul angajator, la Neamt numai fostul angajator poate inainta aceasta solicitare.
 

De asemenea, daca in Bihor se pot plati simbolic, cu 1% din salariu sau chiar cu 1 leu, orele lucrate suplimentar, in judetul Neamt sporul acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariu.
Anul trecut, din cele 64 de controale efectuate atat in trafic, cat si la sediul angajatorilor, inspectorii ITM au constatat 64 de neconformitati si au aplicat diferite sanctiuni, din care 90% au fost avertismente, plus 2-3 amenzi in valoare totala de 14.500 lei. Si anul acesta continua controlul in trafic, prima etapa desfasurandu-se in perioada mai-iulie, a doua fiind programata in octombrie-noiembrie.
In 2013, la ITM Neamt au fost inregistrate zece accidente, din care 9 ca accidente de munca (5 cu incapacitate temporara de munca si 4 mortale), iar unul in afara muncii. „Angajatorii poarta toata raspunderea acestora, mai ales ca in negocierile dintre sindicate si patronate au castigat de obicei patronatele, lucratorii obtinand astfel cele mai multe drepturi“, a punctat Virgil Lapusneanu, completand: „cu toate acestea, in 2014 s-a simtit deja o imbunatatire a activitatii de SSM a operatorilor de transport, pana in prezent nefiind inregistrat niciun eveniment de genul acesta.“

Mai multe amanunte puteti citi in numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad