Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

6 din 100 de șoferi de camion din UE au încălcat perioadele de odihnă sau tahografele

Rețeaua europeană de poliție rutieră Roadpol a făcut publice datele din campania de inspecție rutieră Truck&Bus desfășurată în perioada 7-13 februarie 2022, în cadrul căreia polițiști din 19 țări au oprit 210.365 de camioane și au constatat 63.567 de încălcări. Acest lucru înseamnă că aproape 1 din 3 camioane a avut o neregulă, iar în 221 de cazuri aceasta a fost atât de gravă încât a fost necesară întreruperea călătoriei pentru a repara vehiculul sau încărcătura acestuia. În ceea ce privește șoferii, 6 din 100 au încălcat regulile privind perioadele de odihnă sau au condus vehicule cu un tahograf care a fost manipulat.

Mai exact, 7.119 șoferi de camion au condus vehiculul mai mult decât timpul prevăzut de legislația comunitară, fără a respecta pauzele obligatorii, iar în 5.520 de ocazii nu au operat corect tahografele. De asemenea, polițiștii au găsit 537 de manipulări ale echipamentului. „Acționarea asupra setărilor tahografului sau manipularea tahografului este un fenomen cu dimensiuni din ce în ce mai mari în fiecare an”, spune Henk Jansen, secretarul Roadpol.

„Cauza acestui tip de fraudă ar putea fi presiunea concurențială susținută în acest sector încă în creștere. Beneficiile economice pentru transportatori pot fi mari, dar riscurile pentru siguranța rutieră sunt mai mari. În principal din cauza oboselii șoferilor, pot avea loc coliziuni cu consecințe grave, nu numai pentru șoferul camionului sau al autobuzului, ci și pentru ceilalți participanți la trafic”.

Cele mai multe dintre infracțiuni se referă la depășirea vitezei, la nepurtarea centurii de siguranță și la starea vehiculului. De asemenea, polițiștii europeni au depistat 258 de șoferi care conduceau sub influența alcoolului și 92 sub influența drogurilor. În ceea ce privește vehiculele, 2.444 prezentau defecțiuni tehnice grave, în timp ce 1.197 de unități cu o masă de până la 12,5 tone și 1.470 peste această limită erau supraîncărcate. 761 de camioane aveau o fixare neregulată sau insuficientă a încărcăturii. Următoarea campanie Truck & Bus va avea loc între 13 și 19 iunie 2022.

Articole similare

Ad