Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Franța: Persoanele cu handicap locomotor sau cu deficiențe auditive pot conduce camioane

Un decret publicat în Monitorul Oficial din Franța, care poate fi consultat pe internet, actualizează lista bolilor incompatibile sau compatibile cu șofatul în anumite condiții. Această listă ia în considerare inovațiile științifice și tehnologice, în special în ceea ce privește designul interior și sistemele de asistență la condus.

Potrivit unei sinteze realizate de AFP, șoferii cu diabet zaharat necomplicat al căror tratament nu generează un risc de hipoglicemie nu vor mai fi obligați să se supună unui control medical prealabil pentru a conduce vehicule ușoare (autoturisme și vehicule pe 2 roți). Decretul ridică, de asemenea, interdicțiile de a conduce vehicule ușoare pentru persoanele cu anumite handicapuri locomotorii foarte grave.

Iar persoanele cu handicap locomotor foarte grav și cu deficiențe auditive profunde vor putea conduce camioane (și vehicule de transport public) după un examen validat de un medic autorizat și de un inspector de permise de conducere.

De asemenea, legea clarifică punctul în care o persoană cu boala Alzheimer și cu boli neuroevolutive conexe nu mai poate conduce. În timp ce ordinul anterior stabilea limita din momentul în care persoana are „demență documentată”, ordinul din 28 martie precizează că există o incompatibilitate definitivă cu șofatul „de la începutul stadiului 3 al scalei Reisberg”, care măsoară evoluția bolii.

„Acesta este momentul în care prietenii, familia și colegii încep să observe anumite probleme de memorie sau de concentrare. Practic, pentru condus, persoana nu mai este atentă la anumite semafoare roșii, de exemplu”, explică Autoritatea pentru Siguranța Rutieră, care a semnat un acord cu medicii autorizați de la Federația Centrelor de Memorie. Cu toate acestea, acest concept este criticat ca fiind prea vag.

Articole similare

Ad