Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Criza paleților e tot mai aproape. Germania, în pericol să închidă fabricile

În doar două săptămâni, fabrici de paleți din Germania s-ar putea închide din cauza sancțiunilor UE impuse Rusiei, a avertizat, recent, Asociația Federală a Ambalajelor din Lemn, Paleților și Ambalajelor de Export (HPE). Se pare că este o problemă cu lipsa de aprovizionare cu cuiele folosite pentru fabricarea paleților.

90% din așa-numitul oțel de sârmă, din care sunt fabricate cuiele folosite pentru paleți, provine din Rusia, arată publicația Verkehrsrundschau. Importurile de oțel sunt interzise din cauza sancțiunilor actuale impuse Rusiei și, potrivit asociației, nu există alternative pe termen scurt deoarece sunt necesare cuie speciale.

Industria paleților este caracterizată de firme mijlocii, în Germania existând circa 180 de producători cu o medie de 35 de angajați.

Majoritatea companiilor din industrie își iau materia primă, cum sunt aceste cuie, de la furnizori din Europa de Est, precum Polonia. „Am fost surprinși că acești furnizori se bazează aproape în întregime pe oțel din Rusia – nu știam asta”, a declarat un membru în comitetul executiv al HPE.

6-8 luni pentru importul de oțel din alte piețe

Industria este oricum sub presiune, având în vedere creșterea bruscă a costului lemnului, din 2019 prețul unui europalet crescând de la aproape 10 euro la aproximativ 25 de euro. Oțelul necesar fabricării cuielor pentru paleți ar putea fi comandat și în Asia, dar capacitățile de acolo sunt limitate. Sursa citată estimează că ar putea dura șase până la opt luni pentru livrarea cantităților de oțel necesare în Germania. În plus, cuiele speciale nu pot fi înlocuite cu altele diferite, deoarece mașinile din fabrici pot manipula doar acest tip de cui.

Articole similare

Ad