Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Daimler prezinta camionul viitorului

Pe 3 iulie, la Magdeburg, Daimler a prezentat intr-un mod spectaculos Mercedes-Benz Future Truck 2025, care ar putea fi camionul viitorului. Astfel, producatorul german a inchiriat o portiune de 30 km pe viitoarea autostrada A14, unde a aratat jurnalistilor prezenti conceptul sau legat de camionul autonom care, desi are la volan un sofer, merge autonom si doar in anumite cazuri soferul trebuie sa intervina. Am avut ocazia sa vedem cum fara interventia soferului camionul depaseste alte vehicule, reduce viteza pentru ca a primit semnale cum ca in fata s-a intamplat ceva, sau s-a retras pe banda de urgenta pentru a lasa cale libera unei masini de politie iar apoi a revenit pe banda sa.
 

Noul concept, „Highway Pilot“ face toate acestea posibile folosind tehnologie existenta deja pe multe camioane, senzori, camere video, harti 3D si comunicare V2V si V2I.
In intervalul in care camionul ruleaza cu aceasta functie activata soferul poate face orice altceva, se poate ocupa de comenzi, poate cauta locuri de parcare in apropiere sau isi poate comanda masa, asa cum s-a intamplat in cazul soferului aflat la bordul camionului in timpul demonstratiei.
Chiar daca vehiculul autonom este destul de aproape sa devina realitate, asta nu inseamna ca in 10 ani nu va mai fi nevoie de soferi, din contra, nici legislatia nu permite asta si sunt si situatii in care soferul trebuie sa intervina si sa preia volanul.

Mai multe detalii despre „Highway Pilot“ veti regasi in numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad