Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia cere IRLANDEI, PORTUGALIEI, SLOVENIEI si REGATULUI UNIT sa puna in aplicare normele UE privind taxele rutiere pentru camioane

Comisia Europeana a cerut Irlandei, Portugaliei, Sloveniei si Regatului Unit sa adopte masurile necesare pentru aplicarea corecta a asa-numitei Directive „Eurovigneta” (Directiva 2011/76/UE). Directiva extinde domeniul de aplicare a directivei europene privind taxele rutiere de la soselele care fac parte din reteaua TEN-T la toate autostrazile din Europa.
 

Ea le ofera, de asemenea, statelor membre optiunea taxarii camioanelor de mare tonaj pentru cauzarea de „costuri externe”, precum poluarea si zgomotul, pe langa costurile legate de infrastructura (constructia, intretinerea si exploatarea infrastructurii rutiere). Aplicarea incoerenta in diferitele parti ale UE risca sa duca la insecuritate juridica pentru transportatori. Legislatia in cauza ar fi trebuit sa fie adoptata pana la 13 octombrie 2013. Daca Irlanda, Portugalia, Slovenia si Regatul Unit nu reactioneaza in mod satisfacator, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE in aceasta chestiune. Comisia a initiat proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva Irlandei, Portugaliei, Sloveniei si Regatului Unit in aceasta privinta in noiembrie 2013, iar acum trimite un aviz motivat (cea de-a doua etapa a procedurilor UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor). Irlanda, Portugalia, Slovenia si Regatul Unit au la dispozitie doua luni pentru a raspunde Comisiei.

Articole similare

Ad