Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BERD împrumută 212 milioane PLN pentru construirea celei mai mari centrale fotovoltaice solare din Polonia la Zwartowo

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împrumută 212 milioane PLN (echivalentul a 46 milioane euro) pentru construcția și exploatarea celei mai mari centrale solare fotovoltaice din Polonia, la Zwartowo. Acesta reprezintă un pas important în consolidarea securității energetice a Poloniei și reducerea dependenţei de cărbune.

Uzina Zwartowo va avea o capacitate totală de până la 285,6 MWp și se preconizează că va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puțin 138.000 de tone pe an.

Finanțarea BERD, sub forma unui împrumut senior securizat și a unei rezerve, va face parte dintr-un pachet mai amplu cofinanțat de băncile comerciale PKO BP SA și Pekao SA.

Compania lider de proiect este Stigma Sp. z o.o, al cărei pachet majoritar de acţiuni este deţinut indirect de Solarnet Investment GmbH, parte a Goldbeck Solar Group, un client existent al BERD.

În prezent, Polonia folosește masiv cărbunele, cel mai poluant combustibil fosil, pentru mai mult de 70% din electricitatea folosită la nivel naţional, confruntându-se astfel cu una dintre cele mai semnificative provocări de tranziție energetică din toate țările în care operează BERD, pe măsură ce se aliniază obiectivelor Acordului de la Paris privind limitarea încălzirii globale la cel mult 1,5 grade C.

Un program ambițios privind producerea de energie din surse regenerabile, susținut de dialogul politic cu BERD, a permis Poloniei să organizeze primele licitații de energie regenerabilă la scară largă în 2018 și să realizeze 12,2% din consumul final de energie din surse regenerabile până la sfârșitul lui 2019. În ciuda problemelor economice generate de pandemie, Polonia își propune să atingă obiectivul ambiţios de 23% până în 2030.

BERD, lider în finanțarea schimbărilor climatice pe trei continente, își propune să-și alinieze toate operațiunile la obiectivele Acordului de la Paris până în 2023, iar nu mai puţin de jumătate din investițiile sale să fie strict în proiecte ecologice, până în 2025.

Până în prezent, BERD a investit în Polonia 11,4 miliarde de euro, în 469 de proiecte. Polonia este, de asemenea, una dintre țările vecine cu Ucraina, care va fi eligibilă pentru pachetul de financiar „Războiul împotriva Ucrainei”, în valoare de două miliarde de euro, aprobat de Consiliul de Administrație al BERD pe 9 martie.

Articole similare

Ad