Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italia: Creștere bruscă a prețurilor la motorină pentru transportul rutier în martie

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Italia a întocmit sondajul lunar al prețului la motorină pentru a determina costurile de operare a transportului rutier, cu referire la sondajul Ministerului Dezvoltării Economice din martie 2022. Sondajul indică o creștere bruscă a prețului mediu la pompă, de la 1.720,36 euro (în februarie) la 1.970,59 euro pe mia de litri (în martie), o diferență care este și mai pronunțată dacă luăm în considerare cei 1.632,10 euro pe mia de litri din ianuarie.

Impulsul provine din costul de producție, care a sărit de la 720,39 euro pe mia de litri în ianuarie la 997,84 euro în martie. Creșterea este atenuată doar parțial de reducerea temporară (acordată deocamdată până la 2 mai, dar probabil prelungită până în iunie) a accizei implementate de Guvernul italian, care din 21 martie a trecut de la 617,40 euro la 532,24 euro pe mia de litri.

Cu toate acestea, trebuie reamintit că, tot din 21 martie, a intrat în vigoare reducerea accizei pentru motorina alimentată de vehiculele comerciale cu o masă totală mai mare de 7,5 tone și cu motoare Euro V și Euro VI. Pentru acestea din urmă, prețul litrului de motorină (până la 21 martie) este de 1,401 euro/litru (fără TVA și fără reducerea accizei), în timp ce vehiculele comerciale cu masa totală de până la 7,5 tone sau cu motoare până la Euro IV trebuie să ia în considerare o valoare de 1,615 euro/litru, pentru că se elimină doar componenta de TVA. În ambele cazuri, trebuie luate în considerare modificările aduse accizei care au intrat în vigoare la 21 martie.

În aprilie, prețul la pompă al motorinei a fost redus. Cel mai recent studiu al Ministerului Dezvoltării, cel referitor la săptămâna 11-18 aprilie, indică un preț de 1.750,73 euro pe mia de litri (care include TVA și accize), cu o scădere de aproape 10% față de săptămâna precedentă.

Articole similare

Ad