Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Yannick Mooijman, UPS România: „ Capacitatea actuală din Asia va fi dedicată consumului din Asia, iar noua capacitate se va muta mai aproape de Europa“

Pe termen mediu și lung, capacitatea din zona Asiei se va reorienta către America, Europa și alte zone de pe mapamond, iar China, chiar dacă în continuare este o piață de export ieftină față de Europa, are o marfă din ce în ce mai scumpă din cauza creșterii costurilor de producție la nivel local, inclusiv cele cu salariile, a declarat Yannick Mooijman,  Managing Director UPS Ungaria, Grecia, România și Slovenia, pentru revista TRANZIT.

În opinia sa, sintagma „salarii foarte mici în fabrica din Asia“ este o prejudecată care nu mai este valabilă la ora actuală, când nivelul salarial din Asia, și mai ales din China, a crescut, și „prin urmare, costul mai mare al logisticii generează un cost net mai mare decât acum 10 ani. Și perturbările aduse de COVID în lanțurile de aprovizionare, deja suprasolicitate, a determinat o reevaluare pentru multe industrii“. Dar chiar și cu producția de mărfuri adusă mai aproape de sursele de materii prime, Yannick Mooijman crede că suprasolicitarea lanțurilor de aprovizionare se va menține.

„Există un cost scăzut de transport pe apă pentru aceste produse care se deplasează către piețe îndepărtate pentru consum. Cu toate acestea, vedem deja cum mărfurile cu densitate mare mută producția și asamblarea mai aproape de punctele de consum. Capacitatea actuală din Asia va fi dedicată consumului din Asia, iar noua capacitate se va muta mai aproape de America de Nord, Europa și alte piețe“, explică Managing Director-ul UPS Ungaria, Grecia, România și Slovenia, care crede că deconsolidarea centrelor tradiționale de producție va schimba modul în care se va desfășura comerțul global în viitor.

Cu alte cuvinte, în funcție de locația lor, „vom putea vedea o distribuție mai uniformă a producției în comparație cu concentrarea pe care am văzut-o în Asia. Economia mondială nu va arăta ca înainte de pandemie – dar puteți fi siguri că va rămâne profund conectată la nivel global“.

Mai multe despre analiza realizată de Yannick Mooijman veți putea citi în numărul actual al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad