Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Recuperarea accizei, limitata prin plafon

Ministerul Finantelor Publice va transmite Administratorului schemei plafoane trimestriale de restituire a accizei la carburant (dupa aprobarea legilor bugetare anuale si a celor de rectificare), iar deciziile care nu se incadreaza in acest plafon vor fi raportate in trimestrele urmatoare, in limita bugetului anual alocat schemei. Banii neconsumati aferenti unui anumit trimestru se reporteaza in trimestrul urmator al aceluiasi an calendaristic. Se ridica insa intrebarea pe ce criterii se returneaza acciza unora sau a altora dintre carausi, in cazul in care plafonul stabilit nu este suficient?
 

Si de ce sa se mearga pe ideea de plafon in primul rand, atata timp cat suma de restituit este direct proportionala cu acciza incasata din vanzarea carburantului?
Motivul este ca banii proveniti din acciza majorata nu merg intr-un buget special – care initial s-a precizat ca ar fi fost destinat pentru proiecte de infrastructura – ci merg de-a valma la bugetul general, iar de acolo MF va stabili cat returneaza.
Solicitarea de rambursare face trimestrial, insa nu mai tarziu de un an de la data de la care acest lucru este posibil, iar cererea poate fi depusa simultan pentru mai multe trimestre o data. Suma de restituit aferenta accizei reduse este valoarea exprimata in lei a rezultatului obtinut prin inmultirea bazei de restituire cu 40 de euro/1.000 l, iar conversia in lei a sumei de restituit se face utilizand cursul de schimb prevazut la art. 218 din codul fiscal. Acesta din urma este "binisor umflat" si in ciuda sesizarilor facute de catre asociatiile patronale in cadrul comisiilor de dialog social cursul a ramas batut in cuie.

Articole similare

Ad