Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Obiectivul Europei pentru 2030: Reducerea importurilor gazelor rusești cu 20% și înlocuirea acestuia cu biometanul european

Autoritățile europene își propun prin planul „RepowerEU”, anunțat luna trecută, să se concentreze pe modurile în care Europa să devină independentă de aprovizionarea cu gaze și să îmbunătățească sistemul energetic, ca urmare a problemelor cauzate de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Planul are ca obiectiv producerea de 35 miliarde de m3 de biometan în UE, până în 2030, comparativ cu 3 miliarde de m3 de biometan, cât se produce în prezent.

Prin acest proiect se dorește înlocuirea cu 20% din importurile de gaze naturale rusești cu biometan, o alternativă durabilă, mai ieftină și produsă local. De asemenea, Comisia Europeană are ca obiectiv să dubleze producția de biometan din UE, până în 2022.

În vederea eficienței sistemului energetic se dorește în mare parte să se treacă la sursele alternative de energie prin concentrarea de materii prime durabile de biomasă (în principal deșeuri și reziduuri agricole) și pe investiții, construirea de aproximativ 5.000 de fabrici noi de biometan. Printre obiectivele planului se numără și tehnologia de gazeificare, care permit producerea de biometan din reziduuri lemnoase. Bugetul necesar alocat este de aproximativ 80 de miliarde de euro cu potențialul de a produce biometan la un cost mult mai mic decât prețul gazelor naturale din ultimele luni, plus economiile de CO2.

Articole similare

Ad