Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cererea de spații industriale și logistice a crescut cu 50% în primul trimestru

Companiile au menținut evoluția cererilor, față de ultimii doi ani, astfel că 85% din volumul tranzacționat din ianuarie, până în martie 2022 reprezintă închirierea de spații noi, iar doar 15% sunt cei care își reînnoiesc contractele existente.

Cushman & Wakefield Echinox, lider în domeniul serviciilor imobiliare comerciale a anunțat că au crescut cererile de spații industriale și logistice cu 50% în primul trimestru al anului 2022, față de aceeași perioadă al anului trecut, depășind pragul de 300.000 m2, un nou record tranzacțional de spații.

Cele mai active au fost companiile de retail şi e-commerce cu 35% din totalul spaţiilor închiriate, urmate de logistică, de distribuţie şi de automobile cu acţiuni de 15% și respectiv 10% din suprafaţa totală contractuală. Bucureşti a avut o pondere de 35% din volumul tranzacționat, urmată de Ploiești cu 29%, Slatina cu 8,3% şi Arad cu 8%.

În ceea ce privește noua ofertă, primul trimestru a avut o creştere semnificativă, susținută, atât de evoluţia pozitivă a cererii, cât şi a temperaturilor mai ridicate din timpul iernii. Prin urmare, aproape 180.000 m2 de spaţii noi au fost închiriate în T1, o creştere semnificativă, comparativ cu T1 din 2021, când au fost finalizate, doar 30.000 m2.

Cele mai importante proiecte livrate în București, Călan (județul Hunedoara) și Constanța au fost CTP, WDP şi Globalworth-Global Vision pentru intervalul analizat. Rata de ocupare a fost de 4,7% în București și de 3,8% la nivel național.

În prezent, peste 500.000 m2 sunt proiecte aflate în construcţie, în diferite oraşe din ţară. Bucureşti rămâne destinaţia preferată pentru dezvoltatori, 50% din proiecte, urmând a fi livrate în jurul capitalei, în timp ce în Timişoara, Braşov, Arad şi Sibiu vor beneficia, de asemenea, de noi spații industriale și logistice.

Articole similare

Ad