Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acord între Italia și România privind detașarea lucrătorilor

Pe 4 mai, ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Marius-Constantin Budai, au semnat la București Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în vederea combaterii detașării transnaționale a lucrătorilor ilegali.

În special, acordul se referă la schimbul de informații în domeniul inspecției muncii. Acest lucru va avea loc pentru prevenirea și combaterea detașării transnaționale, a muncii nedeclarate și a infracțiunilor de intermediere ilegală, inclusiv în context sezonier, precum și pentru promovarea și garantarea aplicării corecte a reglementărilor naționale și europene respective, în vederea protejării drepturilor lucrătorilor care desfășoară activități pe teritoriul celuilalt stat.

Autoritățile de control italiene și române vor face schimb de diferite tipuri de informații: salariile și condițiile de muncă; neregulile constatate în timpul inspecțiilor, inclusiv orice sancțiuni aplicate; identificarea încălcărilor drepturilor lucrătorilor, care decurg din legislația națională și din regulamentele europene respective, inclusiv cazurile de muncă nedeclarată, de detașare neautentică sau de intermediere ilegală a forței de muncă de pe teritoriul unuia dintre statele respective pe teritoriul celuilalt și măsurile luate; respectarea cerințelor existente în materie de sănătate și securitate la locul de muncă, inclusiv în ceea ce privește prevenirea infecției Covid-19, în limitele competențelor și atribuțiilor personalului de inspecție din fiecare dintre statele respective; accidentele de muncă ale lucrătorilor din statul uneia dintre părți care au loc pe teritoriul statului celeilalte părți, în limitele competențelor și atribuțiilor autorităților de inspecție vizate de memorandum. Următorul pas va fi elaborarea unui plan de acțiune comun. Autoritățile implicate în punerea în aplicare a prezentului memorandum sunt Inspectoratul Național de Muncă din Italia și Inspecția Muncii din România.

Articole similare

Ad