Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

S-a adoptat HG pentru compensarea creşterii preţului la combustibil

Guvernul României a adoptat ieri HG pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pe fondul războiului din Ucraina, sub forma unei scheme de ajutor de stat. Necesitatea acordării acestui sprijin operatorilor de transport marfă şi călători a fost expusă şi într-un memorandum trimis de viceprim-ministrul Sorin Grideanu, ministrul Transporturilor, către prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Inclusiv Comisia Europeană a recunoscut impactul grav al războiului asupra economiei UE şi a recomandat instituirea unor măsuri temporare de ajutor de stat cu caracter limitat pentru întreprinderile afectate de actualul context geopolitic.

În prezent, operatorii de transport rutier se află la limita supravieţuirii, din cauza creşterii inflaţiei şi a preţului la combustibili, care au determinat majorarea semnificativă, cu nu mai puţin de 21%, a costurilor de operare în perioada decembrie 2021-aprilie 2022.

Astfel, în vederea stopării creşterii preţurilor aferente operaţiunilor de transport, care determină majorarea costurilor şi pentru alte produse şi servicii, pentru a preîmtâmpina o posibilă reorientare a transportatorilor de a efectua alimentări cu combustibil în alte state, Guvernul a decis acordarea unui ajutor de stat sub formă de grant, valoarea acestuia fiind de 50 de bani per litru de combustibil achiziţionat, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 400.000 de euro per întreprindere. Bugetul total maxim estimat al schemei este de 300 de milioane de lei, cu posibilitatea de suplimentare.

De acest sprijin se estimează că vor beneficia aproximativ 3.000 de companii, care să îndeplinească condiţiile de eligibilitate. Durata schemei de ajutor de stat este de până la 31.12.2022 pentru emiterea dispoziţiilor de plată aferente deciziilor de aprobare a cererilor de compensare şi respectiv 31 iulie 2023 pentru plata efectivă a ajutorului de stat acordat.

Hotărârea de Guvern urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Articole similare

Ad