Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană propune consolidarea transportului internațional prin îmbunătățirea emisiilor CO2

Comisia Europeană a prezentat planul „RePowerEU”, angajament de îmbunătățire a pieței globale, după criza din Ucraina. Planul constă în eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și necesitatea gestionării crizei climatice.

Un sondaj, realizat printre europeni, arată că 85% sunt de părere că UE ar trebui să își reducă, cât mai curând, dependența de gazul și petrolul rusesc.

Proiectul „REPowerEU” își propune să realizeze o economie a energiei, să diversifice aprovizionarea acestora și să dezvolte în ritm accelerat energia din surse regenerabile. Aceste obiective ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și în generarea energiei electrice.

Totodată, în 2023 va fi adoptat un pachet legislativ pentru o transformare a transportului de marfă mai „verde”, care să spijine mobilitatea ecologică și tranziția energetică în beneficiul Europei.

Comisia dorește să aducă modificări Regulamentului de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, astfel încât, să includă și capitole consacrate „REPowerEU”.

Obiective stabilite în pachetul legislativ

Economia de energie este cea mai rapidă modalitate și cea mai ieftină în gestionarea crizei energetice actuale prin reducerea facturilor la energie.

Pe termen lung, autoritățile europene propun consolidarea măsurilor de eficiență energetică prin mărirea de la 9% la 13% a obiectivului obligatoriu în materie de eficiență energetică stabilit în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”. 

Statele membre sunt încurajate să recurgă la măsuri fiscale pentru a încuraja economiile de energie, nu numai, prin aplicarea de cote reduse de TVA pentru sistemele de încălzire, ci și pentru lucrările de izolare a clădirilor și a produselor eficiente energetic. 

Pe termen scurt, Comisia are în vedere revizuirea Directivei privind greutățile și dimensiunile în transportul internațional și aprobarea utilizării masive a vehiculelor mai lungi și mai grele. Achizițiile de vehicule grele cu emisii zero sunt sprijinite și se dorește utilizarea transportului combinat. 

În cadrul politicii agricole comune se va demara o nouă alianță industrială privind biometanul și stimulentele financiare, menite să crească producția de biometan, până la 35 de miliarde de m3, până în 2030.

Articole similare

Ad