Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania are deficit de locuri sigure de parcare – și nu este singura

Comisia de Transport și Infrastructură din Congresul Deputaților din Spania a aprobat în unanimitate o propunere de lege prin care i se solicită guvernului să urgenteze construirea de spații sigure pentru transportatori și să aibă cooperări mai strânse cu poliția din alte state europene, pentru a lupta împotriva infracționalității transfrontaliere.

În prezent în Spania sunt doar 42 de parcări sigure (la care se adaugă 97 de spații de odihnă fără supraveghere specifică, pe autostrăzi sau drumuri naționale), dar Comisia Europeană recomandă să fie cel puțin una la 100 km pe rețele principale de drumuri.

Conform unui studiu realizat de federația transportatorilor spanioli FENADISMER, cel puțin 17% dintre cărăuși au fost victime ale unor furturi, dintre care peste 30% de cel puțin două ori, iar în 21% dintre cazuri a fost și atacat șoferul. În 60% dintre situații nu a fost furată doar marfa, ci și vehiculul. 73% dintre furturi au avut loc noaptea și locul preferat de infractori este spațiul de odihnă, cu 50% dintre cazuri, urmat de centrul orașelor (30%) și de zonele industriale (18%).

Propunerea de lege recent adoptată face referire și ea la rata mare a criminalității din transporturi și la apariția tot mai multor grupuri de infractori foarte bine echipați tehnic și cunoscători ai unor strategii paramilitare, care reprezintă o amenințare pe șoselele Europei, așa cum atrage atenția și Europol, din cauza folosirii forței și a faptului că mulți dintre ei au deja numeroase dosare penale pentru infracțiune cu violență sau pentru activități mafiote. Aceștia preferă mai ales firmele care transportă produse de mare valoare, cum ar fi electronice, tutun și farmaceutice, iar pagubele produse între 2017 și 2019 sunt estimate la peste 50 de milioane de euro.

În plus, propunerea vorbește și despre necesitatea ca șoferii care sunt plecați mai mult timp de acasă să beneficiere de spații sigure și bine echipate, pentru o stare fizică și psihică de bine. Or, în întreaga Europă deficitul de astfel de locuri de parcare pentru camioane se ridică la circa 100.000.

Articole similare

Ad