Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

S-au publicat procedurile de anulare a obligațiilor fiscale pe diurnă!

Săptămâna trecută s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind aprobarea procedurilor de anulare a obligațiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative, cunoscut și sub numele de „Legea amnistiei fiscale pe diurnă”.

Potrivit Oanei Chiriță, senior partner la Chiriță și Asociații, beneficiază de amnistie toți contribuabilii care au trecut printr-un control fiscal pe diurnă, în urma căruia s-au stabilit obligații fiscale ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de către angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitate pe teritoriul altei țări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și data intrării în vigoare a prezentei legi, și neachitate.

“Ca și procedură de recuperare sunt incidente dispozițiile din Codul Fiscal și Ordinul ANAF privind rambursarea și compensarea. Pentru rambursare trebuie urmați pașii din Procedura din 2004 de restituire și de rambursare a sumelor de la buget, precum și de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depășirea termenului legal (cerere, dovadă plată, titlu etc.). Restituirea trebuie făcută în 45 de zile de la depunerea cererii. Pentru sumele încă neachitate proiectul de ordin indică atât că se va face automat dar și că se poate solicita anularea de către contribuabil”, a explicat av. Oana Chiriță în cadrul conferinței Tranzit de la Suceava.

Cu toate că problema reconsiderării diurnei ca venituri de natură salarială pare rezolvată, Legea 72/2022 are încă unele lipsuri, astfel că Av. Oana Chiriță atrage atenția asupra faptului că în actuala formă a legii amnistiei se menționează în continuare că șoferii pot beneficia de indemnizație de detașare pentru “misiuni cu caracter temporar”, formulare nu foarte fericită până când Inspecția Muncii nu explică clar dacă șoferii detașați transnațional au o activitate cu caracter permanent sau temporar în afara locului obișnuit de muncă.

Articole similare

Ad