Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata spatiilor comerciale a ramas neschimbata

Potrivit JLL, stocul modern de spatii comerciale in Romania este in prezent estimat la aproape 2,5 milioane de m2. Acesta a ramas neschimbat din T4 2014, astfel ca nici un centru comercial nu a fost inaugurat in prima jumatate din 2014, dupa ce anul trecut s-au livrat aproximativ 128.000 m2 la nivel de tara. Stocul din Bucuresti reprezinta mai mult de 35% din total, putin peste 890.000 m2, restul de 1.66 milioane m2 fiind raspanditi in intreaga tara.
 

Pana la finalul acestui an sunt previzionate a fi inaugurate doar doua centre comerciale, ambele dezvoltate de fondul de investitii sud-african NEPI: Vulcan Value Center (35.000 m2) in partea de sud-vest a Bucurestiului si Shopping City Targu Jiu (27.000 m2) in Targu Jiu. Chiar daca oferta ce va fi livrata in 2014 va atinge cel mai scazut nivel de dupa 2005. Insa, investitorii dau semne ca si-au recapatat increderea in piata din Romania si au reluat constructia unor proiecte planuite inaintea crizei economice dar au si anuntat proiecte noi. Astfel aproximativ 270.000 m2 se anunta a fi livrati in tara in 2015 si 2016.
Potrivit INS, dupa ce in 2013 a inregistrat o crestere modesta de doar 0,4%, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut puternic in primele 5 luni ale lui 2014 (plus 7,8% in comparatie cu aceeasi perioada anul trecut) impulsionata mai ales de vanzarea produselor nonalimentare (plus 11,9%).
Avand in vedere numarul redus de proiecte noi, retailerii interesati sa deschida magazine noi analizeaza in special centrele comerciale performante deja existente. Distanta dintre cererea pentru centrele comerciale prime si cele secundare continua sa fie semnificativa.
Multi retaileri internationali evalueaza posibilitatea intrarii pe piata din Romania, iar destinatiile favorite ale acestora sunt centrele comerciale prime.
Retailerul francez de articole sportive Eden Park si Harmont & Blaine, retailer italian de moda au ales Baneasa Shopping City pentru primele lor unitati din Romania. Parte din recentele evenimente ce au schimbat fata pietei de DIY din Romania, Leroy Merlin a anuntat ca va prelua cele 15 unitati Baumax din tara, iar retailerul german OBI isi va inchide operatiunile locale. Totusi, 5 din cele 7 locatii OBI vor fi preluate de Jumbo, retailerul grec de jucarii, care dupa aceasta tranzactie va avea un total de 7 unitati in Romania.
Volumul livrarilor pentru 2015 va ajunge pana la 150,000 m2 in Bucuresti, in special in zonele in care nu existau centre comerciale majore, si la 45,000 m2 in Brasov, unul din cele mai mari orase din tara fara o schema de retail dominanta.

Articole similare

Ad