Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ucraina și Polonia trec la vămuire comună la granițe pentru a accelera exporturile

Oamenii de afaceri români care vor să importe cereale din Ucraina au atras de mai multe ori atenția asupra faptului că e nevoie de schimbarea procedurilor vamale atât în Ucraina, cât și în România. Sunt necesare acțiuni de vămuire comună, astfel încât trafocul de mărfuri să se fluidizeze și să se reducă cozile de zile întregi de la frontiere. În timp ce la noi doar semnalăm problema, în Polonia problema se va rezolva cât de curând, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunțând că va exista o vămuire comună la frontiera dintre Polonia și Ucraina.

Ucraina și Polonia vor încheia în curând un acord bilateral privind controlul comun al frontierelor și al vămilor. „I-am invitat pe colegii noștri polonezi să exercite un control comun la toate punctele de control. Datorită „ghișeului unic”, timpul de înregistrare și de așteptare la coadă va fi redus de 1,5 ori, ceea ce este interesant pentru ambele țări” a apreciat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubakov.

Controale comune la întreaga frontieră cu UE

De asemenea, acesta și-a exprimat speranța că experiența de succes a acestei cooperări ar putea fi extinsă la punctele de control cu alți vecini ai UE. „Obiectivul nostru este liberalizarea completă a transportului de camioane cu Uniunea Europeană”, a subliniat Kubakov.

Potrivit acestuia, cooperarea în domeniul transporturilor cu Polonia în condițiile agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei a devenit un model de bună vecinătate reală. „Am reușit deja să liberalizăm parțial transportul de mărfuri și sunt recunoscător Poloniei pentru că a permis trecerea fără autorizații a camioanelor care transportă combustibil în Ucraina. De asemenea, lucrăm la înființarea unei companii feroviare comune pentru a crește potențialul de export al economiei ucrainene”, a precizat Kubakov.

Propunerea a fost elaborată de Ministerul Infrastructurii în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, serviciile vamale și de frontieră. Potrivit agenției, în prezent, la 4 puncte de trecere a frontierei ucraineano-poloneze are loc deja un control comun de frontieră și vamal.

Acordul așteptat este rezultatul contactelor dintre ministerele transporturilor din cele 2 țări, care urmăresc creșterea capacității și îmbunătățirea funcționării punctelor de trecere a frontierei rutiere.

Extinderea infrastructurii

Activitățile organizatorice nu sunt singurele planificate la granița polono-ucraineană. În timpul unei discuții anterioare între miniștrii adjuncți Rafał Weber și Mustafa Naiiem, partea ucraineană a declarat, printre altele, separarea traficului de camioane de cel de pasageri la punctul de trecere a frontierei rutiere Korczowa-Krakovets.

S-a convenit asupra unui program de posibile măsuri care urmează să fie luate de partea ucraineană în condițiile actuale. „În timp ce modelăm lanțurile de aprovizionare cu ajutorul transportului și tranzitului prin Polonia, nu putem uita de necesitatea de a lua măsuri suplimentare pentru a face traficul de frontieră mai eficient și mai fluent”, a reamintit ministrul adjunct Rafał Weber. 

De ani de zile, transportatorii rutieri din ambele țări au solicitat deblocarea terminalelor de frontieră și controale comune la frontieră. Ultima dată când un astfel de mod de acțiune între serviciile poloneze și ucrainene a fost folosit s-a întâmplat în timpul Euro 2012.

Punctul rutier de trecere a frontierei Korczowa-Krakowiec este cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Ucraina și singurul din provincia Podkarpackie în care se efectuează controale fitosanitare și veterinare. Punctul de trecere a frontierei Korczowa-Krakowiec, cu o gamă completă de trafic de pasageri și mărfuri, este deschis 24 de ore pe zi.

În medie, aproape 3.000 de vehicule sunt curățate non-stop. În Medyka, sunt verificate peste 2.300 de vehicule.

Din cauza permeabilității scăzute a punctelor de trecere a frontierei, timpul de vămuire a camioanelor obișnuia să fie mai lung. S-a întâmplat ca șoferii să fie nevoiți să aștepte pentru autorizare chiar și câteva zile. În 2021, Poliția de Frontieră a vămuit un număr record de peste 875.000 de camioane, ceea ce reprezintă o creștere de 8% față de 2020. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele 2 țări a depășit 10 miliarde de euro, din care 6,3 miliarde de euro au reprezentat exporturi poloneze.

Până pe 10 mai, KAS a autorizat 16.772 de transporturi cu ajutoare umanitare pentru Ucraina. O mie de transporturi sunt trimise în Ucraina în fiecare săptămână. De asemenea, ofițerii au evacuat 15.000 de autobuze, 200.000 de autoturisme și 3 milioane de refugiați.

Articole similare

Ad