Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Retailerii mari ii „inghit“ pe micii intreprinzatori

Tinand pasul cu intreaga economie romaneasca, si piata imobiliara a inceput sa se dezghete, iar principalul semn este faptul ca exista cereri noi de intrare a companiilor pe piata sau de extindere a unor firme mari, in special in zona serviciilor si a IT-ului. „Pe piata de birouri sunt extinderi si intrari noi, chiar daca acestea inca nu genereaza constructii noi, fiind inca foarte multe spatii libere.
 

De asemenea, pe piata spatiilor industriale exista cerere din zona automotive, in special in vestul tarii (Arad, Timisoara, Oradea), pentru deschiderea de fabrici si linii de productie ale unor firme mari vest-europene“, a punctat Ilinca Paun, managing director Colliers International Romania, subliniind ca, pe de alta parte, piata de retail atractiva in anii trecuti a scazut si inregistreaza declinul cel mai accentuat. „Cu toate acestea, inca mai exista jucatori curajosi care acum vor sa profite de preturile foarte bune la terenuri“, a mai spus acesta.
Intrebat daca li se poate permite unor retaileri mari sa se dezvolte agresiv si sa acapareze o cota mare din piata, Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei, a precizat ca nu se poate sanctiona o companie doar pentru ca se extinde foarte mult si ajunge mare. „Nu o lasam sa devina mare prin achizitie, dar daca creste organic nu putem face nimic. In Europa nu putem nici macar sa o «spargem», asa cum este permis in SUA. Doar daca un retailer abuzeaza de dimensiunea lui si de pozitia dominanta putem sa-l sanctionam si sa-l si spargem“, a aratat acesta, completand: „in Romania comertul traditional are o pondere 50% din piata nationala, fata de alte tari europene, ca Austria, unde nu depaseste 10%. Ca atare, simplul fapt ca se reduce numarul comerciantilor independenti din cauza extinderii unor lanturi mari de magazine nu este un lucru atipic fata de ceea ce se intampla in alte state din UE.“
In prezent, in Romania inca se pot face investitii foarte bune in spatii stradale comerciale (magazine cu un chirias stabil) in zone centrale din Bucuresti sau din alte orase, in locuri unde nu se mai poate construi. „De asemenea, se mai inregistreaza investitii ale oamenilor de afaceri din China, Israel sau Turcia in proprietati pentru care nu este cerere astazi, dar care au potential de dezvoltare. Iar principalii detinatori de astfel de active sunt sistemul bancar si marii jucatori din economie“, a explicat Ilinca Paun, mentionand ca se inregistreaza o usoara revenire si a zonei rezidentiale, chiar daca preturile nu incep inca sa creasca.

Articole similare

Ad