Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Gazprom oprește livrările de gaze către grupul danez Ørsted și Shell

Compania rusă de stat Gazprom nu mai furnizeaza gaze naturale companiei daneze Ørsted și Shell Energy Europe începând cu 1 iunie. Germania este, de asemenea, și ea afectată.

Ørsted și Shell au informat Gazprom Export că nu își vor plăti facturile în ruble, așa cum a cerut Moscova, a anunțat compania rusă pe 31 mai. Shell declarase că livrările de gaze către Germania nu vor fi decontate în moneda rusă, a anunțat Gazprom Export. Deoarece nu a intrat niciun ban în luna aprilie, livrările vor fi oprite.

Shell a confirmat, la cerere, că nu a fost de acord cu noile condiții de plată ale Gazprom. Compania nu a dezvăluit cantitatea exactă de gaz afectată de oprirea livrării. Agenția Federală pentru Rețele, în calitate de autoritate de supraveghere responsabilă pentru aprovizionarea cu gaze naturale în Germania, a declarat: „În prezent, securitatea aprovizionării este garantată. Conform informațiilor noastre, sunt afectate doar cantități mici, care pot fi procurate din alte părți. Monitorizăm situația foarte atent.”

Potrivit Ørsted, Gazprom a informat grupul danez că oprește livrările de gaz miercuri dimineață, 31 mai, la ora 06:00. Gazprom și-a menținut cererea ca gazul să fie plătit în ruble – dar Ørsted nu era obligată prin contract să facă acest lucru și va continua să plătească în euro. În Danemarca nu se așteaptă blocaje în aprovizionare.

Numai luni, 30 mai, compania olandeză de gaze GasTerra a anunțat că Gazprom nu va livra 2 miliarde m3 de gaz în Olanda. Anterior, livrările de energie fuseseră deja oprite pentru Polonia, Bulgaria și Finlanda.

Articole similare

Ad