Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Salariile din sectorul privat au crescut in medie cu 4,1% in 2014

Cresterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2014, similar celui de anul trecut, de 4,6%, potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, realizat de PwC. „Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, cresterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendinta de scadere a ratei inflatiei a redus presiunile salariale” a spus Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din Romania.
 

Cea mai mare crestere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), in timp ce cele mai modeste cresteri au fost raportate in sectorul bancar si de retail (ambele 3,2%).
Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau planuiesc sa majoreze salariile in 2014, in timp ce 14% fie nu intentioneaza sa faca acest lucru, fie nu au luat inca o decizie.
Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania au bugetat o crestere salariala medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an.
In ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul PayWell arata ca jumatate dintre companiile din Romania ofera bonusuri fixe tuturor angajatilor, legate de sarbatorile de iarna, Paste sau vacanta de vara. Aceste bonusuri sunt oferite sub forma unor sume fixe si pot ajunge la 2.250 RON pe an.
Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat, iar nivelul acestora ajunge la pana la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.
Studiul PayWell Romania 2014 arata tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale in ultimii ani – beneficii sociale (tichete de masa, transport), beneficii de asigurari (asigurare de viata, medicale, scheme de pensii private), beneficiile de statut (masina de serviciu, telefon), sau beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (activitati sportive si recreative, asistenta pentru copii angajatilor).

Articole similare

Ad