Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Shell, beneficiarul etanolului celulozic pe care Clariant a început să-l producă la Podari

Clariant, o companie axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat la jumătatea lui iunie producția primei cantități de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid® din Podari, (Dolj), în urma unui proces de punere în funcțiune care a durat șase luni. Întreaga cantitate (circa 50.000 t de biocombustibil de a doua generație, rezultat din 250.000 t de reziduuri agricole de proveniență locală) va fi preluată de Shell, în baza unui contract multi-anual.

Fabrica din Podari ocupă o suprafață de 10 ha și are aproximativ 100 de angajați, iar pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri din zonă.

Etanolul celulozic poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convențional, dar are și alte oportunități de valorificare, în produsele chimice cu o bază bio sau în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

„Protejarea climei este o parte centrală a misiunii noastre Greater chemistry – between people and planet ”, a declarat Conrad Keijzer, Chief Executive Officer în cadrul Clariant. „Biocarburanții și substanțele biochimice obținute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră și, pentru a fi utilizate pe o scară mai largă, producția și disponibilitatea lor trebuie să crească, motiv pentru care demararea producției de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid® din Podari este vitală.”

Mai mult decât atât, așa cum a adăugat Christian Librera, Head of Business Line Biofuels & Derivatives, biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid® ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor, oferind economii de CO2 de până la 120% comparativ cu combustibilii fosili.

În ceea ce privește Shell, compania își propune să fie un furnizor important și profitabil al combustibililor sustenabili și avansați, cu emisii scăzute de carbon, ca parte a activității sale mai ample de a deveni o afacere din domeniul energiei cu emisii net zero până în 2050.

Articole similare

Ad