Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania: Cifre record pe piața curierilor, în ciuda fluctuațiilor legate de pandemie

Companiile de curierat express și servicii poștale (CEP) din Germania au livrat 4,51 miliarde de trimiteri de curierat, expres și colete în 2021, cu 11,2% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă un nou record.

Potrivit „Studiului CEP 2022″, pe care asociația Bundesverband Paket und Expresslogistik (BIEK) și KE-Consult l-au prezentat la mijlocul lui iunie, anul trecut, fluctuațiile de volum ale acestor companii, atât în sus, cât și în jos, au fost masive. În timp ce volumele de expedieri au crescut cu 20% în prima jumătate a anului 2021, volumul din a doua jumătate a anului a crescut cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În medie, companiile CEP au livrat 15 milioane de expedieri pe zi către 9 milioane de destinatari.

Segmentul B2C a fost din nou principalul motor al creșterii puternice în 2021. În total, au fost livrate consumatorilor finali cu 16,6% mai multe livrări de CEP (2020: 19,7%). Principalul motiv pentru creșterea volumului în 2021 a fost din nou comerțul online dinamic, care a primit un nou impuls în contextul pandemiei de Coronavirus. Cu toate acestea, disponibilitatea consumatorilor finali de a plăti pentru serviciile de CEP rămâne scăzută.

Segmentul B2B își revine

Segmentul B2B a înregistrat, de asemenea, efecte de recuperare – cu volume suplimentare corespunzătoare pentru companiile CEP. În timp ce în 2020 livrările B2B au scăzut cu 1,5%, în 2021 au crescut cu 5,7%. Cu toate acestea, aceste efecte de redresare au slăbit din nou în cursul anului 2021. Studiul CEP citează ca motiv problemele lanțului de aprovizionare, lipsa cipurilor și restricțiile de producție asociate în companiile clientilor.

Astfel, cifra de afaceri totală a industriei a urcat cu 14,3%, ajungând la un total de 26,9 miliarde de euro în 2021 – un nou maxim istoric, potrivit BIEK. Prin comparație în 2020, companiile CEP au generat o cifră de afaceri totală de 23,5 miliarde de euro. Datorită creșterilor, numărul angajaților din companiile CEP a crescut și el cu încă 10.800 de noi locuri de muncă în 2021, ajungând astfel la un total de 266.000 de persoane.

Previziunile pentru 2022 nu sunt posibile

Cu toate acestea, potrivit BIEK, nu este posibilă o prognoză pentru anul curent 2022. Motivul este reprezentat de tendințele și schimbările actuale de pe piețe, care nu au mai fost observate de câteva decenii: războiul din Ucraina, blocarea Chinei, creșterile imense ale prețurilor, costurile mai mari ale energiei și nesiguranța în rândul consumatorilor ca urmare a tuturor acestor factori. Potrivit asociației, toate acestea au „declanșat în prezent un șoc al cererii” și nu permit o prognoză corectă și fiabilă a evoluției pieței pentru 2022.

Cu toate acestea, în general, industria CEP este încrezătoare și se așteaptă la o creștere medie anuală de 4,7% a volumului de expedieri, până la 5,7 miliarde de euro în 2026.

Articole similare

Ad