Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul de Finante si ARR roaga transportatorii sa solicite rambursarea accizei

HG 906 privind modificarea si completarea normelor metodologice de recuperare a supra-accizei la carburant (HG 537/2014) a fost publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul lunii trecute. Odata cu amendarea legislatiei in domeniu s-au clarificat mai multe aspecte privind procedura de solicitare si respectiv de rambursare a accizei, iar acum guvernantii asteapta cu speranta sa creasca numarul celor inscrisi pana in prezent in Registrul operatorilor si vehiculelor eligibile pentru recuperarea accizei, gestionat de catre Autoritatea Rutiera Romana.
 

Pentru ca desi se estimase initial ca peste 20.000 de agenti economici vor solicita returnarea celor 4 centi reglementati prin OG 14/2014, in realitate numarul celor interesati este infim.
Ministerul de Finante si ARR au solicitat asociatiilor transportatorilor sa promoveze faptul ca situatia este deblocata si banii platiti pe supra-acciza vor fi returnati. „Din pacate, pe langa dificultatile legate de proceduri, ne confruntam si cu o problema de mentalitate: frica de un control din partea ANAF. Ii incurajam insa pe toti transportatorii sa isi ceara drepturile privind acciza, pentru ca lucrurile s-au mai schimbat, inclusiv experienta personala recenta cu institutiile de control fiind foarte buna“, a explicat Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines si membru in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.
Cu certitudine insa situatia nu este deloc roz. Chiar daca ministrul de finante Petrescu apreciaza ca este inca prea devreme pentru efectuarea unui studiu de impact privind introducerea supra-accizei, reprezentantii companiilor petroliere recunosc – neoficial – ca incasarile le-au scazut dramatic din cauza schimbarii politicii de achizitii de carburant din partea companiilor de transport. Este clar ca se impun masuri rapide, iar una dintre solicitarile venite din partea reprezentantilor carausilor este sa se revina inclusiv asupra celor 4 centi si sa se returneze intreaga supra-acciza de 7 centi, in semn de buna credinta din partea guvernantilor. Mai ales ca bugetul alocat pentru returnarea de acciza este supra-dimensionat in raport cu numarul mic de solicitanti. Propunerea este in curs de analiza.

Articole similare

Ad