Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cel mai mare stoc de spatii comerciale este la Bucuresti

Stocul modern de spatii comerciale in Romania este in prezent estimat la aproape 2,6 milioane de m2. Bucurestiul, cu peste 918,000 m2, detine 35% din intregul stoc, restul de 1,66 milioane m2 fiind distribuit intre orasele mari din tara. Un alt centru comercial este previzionat a fi inaugurat pana la finalul anului. Shopping City Targu Jiu (27.000 m2), primul centru comercial modern din oras, va fi dezvoltat de catre fondul de investitii sud-african NEPI. Chiar daca oferta care va fi livrata in 2014 in Romania va atinge cel mai scazut nivel de dupa 2005, investitorii dau semne ca si-au recapatat increderea in piata din tara noastra, astfel ca au fost anuntate proiecte noi.
 

Conform Institutului National de Statistica, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul in primele 8 luni din 2014 a crescut semnificativ, cu 7,6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in 2013 fusese inregistrata o crestere modesta de doar 0,4%. Vanzarea produselor non-alimentare a fost insa cea care a impresionant cu o crestere de 11,3%.
Incurajati de cresterea economica puternica, resuscitarea pietei creditelor si increderea din ce in ce mai mare a consumatorilor, cel mai probabil retailerii vor reconsidera planurile, pana acum precaute, de expansiune.
Avand in vedere numarul redus de proiecte noi, retailerii interesati sa deschida magazine noi analizeaza in special centrele comerciale performante deja existente. Distanta dintre cererea pentru centrele comerciale de clasa A si cele secundare continua sa fie semnificativa. Printre retaileri noi care au decis sa aleaga Romania se numara Decimas (retailer spaniol de articole sportive) ce isi va deschide primul magazin in Coresi Shopping Resort Brasov si Maxi Toys, unul din cei mai mari retaileri de jucarii din Europa, care si-a deschis prima unitate in Militari Shopping Center in Bucuresti. Jumbo, un alt retailer cu articole pentru copii, si-a crescut prezenta locala preluand 5 din cele 7 locatii OBI, dupa ce operatorul german de DYI a decis sa paraseasca Romania. Hipermarketurile si supermarketurile continua sa se extinda agresiv. Kaufland, cel mai mare retailer din Romania, va avea pana la finalul anului o retea de 100 de magazine, cu 10 unitati doar in Bucuresti. Mega Image, supermarketul local al grupului Delhaize Group, detine in prezent peste 350 de magazine in Bucuresti si proximitate si este considerat cel mai important jucator pe piata de retail stradal din Capitala.
Nivelul chiriilor a ramas stabil in T3 la 60-70 Euro/m2/luna. Cele mai mari chirii sunt obtinute in centrele comerciale dominante si performante din Bucuresti. Nivelul chiriilor prime pentru unitatile stradale a ramas neschimbat la 55-65 Euro/m2/luna, dar sub presiune, tinand cont de cererea limitata.
Volumul livrarilor pentru 2015 si 2016 va ajunge pana la 270,000 m2 in Romania, cu aproximativ 160,000 m2 in Bucuresti. Proiecte ca Mega Mall si Auchan Tricodava in Capitala, precum si Coresi Shopping Resort in Brasov sunt in stadii avansate ale constructiei.

Articole similare

Ad