Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai aveti o luna pentru a va recupera banii din Ungaria!

Pe 7 noiembrie a intrat in vigoare in Ungaria Legea LIV (54) care a modificat Legea LXVII (67) din 1 iulie 2013 privind noua taxa de drum din Ungaria.
Aceasta modificare de lege este considerata un succes la obtinerea caruia au contribuit multe foruri din Ungaria dar si APTE2002. Reamintim actiunea din 17 decembrie 2013 din Petea / Csengersima, precum si prin nenumaratele contestatii, sesizari si plângeri depuse prin departamentul sau juridic. „Aceasta modificare legislativa poate fi contabilizata ca o extrem de importanta realizare pe plan extern a unui patronat din România, de care se pot bucura toti transportatorii, indiferent daca sunt sau nu membri ai acestui patronat“, crede avocatul Szanto Arpad.
 

Astfel, noua lege prevede ca transportatorii pot solicita prin cerere (nu contestatie!) rambursarea cuantumului tuturor amenzilor platite in baza contraventiilor savârsite in perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2014. Cererile cu restul formularelor trebuie depuse (prin posta sau direct la birourile Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii de modificare, pâna in data de 08.01.2015.

Rambursarea se face daca amenda a fost primita in unul dintre urmatoarele trei cazuri:

   1. Solicitantul (transportatorul sau soferul) a cumparat tichetul de drum ulterior intrarii pe sectiunea de drum taxabila (plata fiind cu efect retroactiv si pentru perioada parcursa) intr-un termen de 8 ore de la momentul inregistrarii, de catre camerele de control sau in alt mod, a faptei contraventionale. Documentele de completat se pot descarca de la https://hu-go.hu/articles/view/207297#menu.
   2. Solicitantul (transportatorul sau soferul) a fost amendat pentru folosirea unei sectiuni de drum care dispune de intersectie comuna cu autostrada, dar solicitantul, in momentul sesizarii abaterii de catre sistem (camere de inregistrare, autovehicule de control etc.), avea tichet de drum valabil pentru autostrada. Acestea sunt cazurile in care solicitantul a primit amenda pentru ca avea tichet pentru autostrada dar folosea fara taxa alt drum, de categorie inferioara, care se intersecta cu autostrada. Documentele de completat se pot descarca de la https://hu-go.hu/articles/view/207299#menu
   3. Amenda s-a dispus pentru folosirea unei sectiuni de drum paralel din punct de vedere functional cu drumul pentru care solicitantul avea tichet de drum cumparat. Solicitantul trebuie sa fi folosit drumul paralel functional in perioada de valabilitate a tichetului cumparat pentru drumul platit. Documentele de completat se pot descarca de la https://hu-go.hu/articles/view/2072301#menu. In acest al treilea caz trebuie platita o diferenta de categorie de drum daca este cazul sau daca nu se poate stabili cuantumul exact al diferentei, trebuie platita o taxa medie ( átalány ) de 10.000 forinti. In acest al treilea caz legea prevede o conditie suplimentara, respectiv ca solicitantul sa plateasca eventuala diferenta de taxa (sau o taxa medie de 10.000 forinti) dintre drumul paralel functional utilizat si sectiunea de drum pentru care avea tichetul cumparat.

Pentru calcularea acestei diferente s-a creat special o platforma pe site-ul www.hu-go.hu (la rubrica toll amount difference calculator sau https://hu-go.hu/amnesty?key=45567f11e79237c83165678608ce08cb).
In masura in care solicitantul poate planifica pe aceasta platforma sectiunea de drum utilizata efectiv si doreste sa plateasca diferenta de taxa rezultata, atunci trebuie sa ataseze cererii dovada platii acestei diferente.
In situatia in care solicitantul nu este sigur in privinta sectiunii de drum utilizata efectiv, nu il poate calcula din diferite motive, poate plati o taxa medie de 10.000 forinti.
La cerere se va atasa, in acest caz dovada platii acestei sume de 10.000 Ft., iar in declaratie se va indica in linii generale traseul folosit efectiv. In acest caz NU mai este necesara planificarea traseului pe platforma de pe situl www.hu-go.hu indicat in cele de mai sus si implicit nici atasarea copiei acestui traseu.

Informatii importante :

   1. Cererea pentru returnarea amenzilor se trimite prin posta pâna in data de 08.01.2015 catre Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. la adresa: 2101 Gödöllo, P.f. 312, Magyarország, Hungary.

   2. In formulare este obligatorie mentionarea adresei de e-mail intrucât pe parcursul procedurii toate adresele inclusiv factura vor fi comunicate prin e-mail;

   3. In cerere se mentioneaza obligatoriu codul fiscal al solicitantului ;

   4. Cuantumul de 12.000 Ft privind taxa de administrare, respectiv cuantumul diferentei pentru drumul folosit sau, in cazul in care solicitantul nu este sigur de traseul urmat efectiv, suma de 10.000 Ft se vor plati separat pentru fiecare amenda in parte, in doua conturi bancare separate. Suma de 12.000 Ft taxa de administrare in contul IBAN : HU06-1040-2142-0002-7893-0000-0009 / Banca : K&H BANK. Diferenta de valoare dintre sectiunile de drum sau suma de 10.000 Ft in contul : IBAN : HU77-1040-2142-0002-7894-0000-0008 Banca: K&H BANK. In cazul viramentului bancar se va trece obligatoriu pe ordinul de plata la rubrica pentru mentiuni numarul hotarârii de amendare (HATÁROZAT) exact in felul in care apare pe document. In cazul in care plata se face in alta moneda decât forinti este important ca echivalentul sumei necesare in forinti, dupa schimbul valutar, sa ajunga in conturile indicate in cuantumurile necesare. Orice comisioane privind viramentul bancar vor fi suportate de catre solicitant.

   5. Fiecarei cereri i se va atasa in copie dovada platii (OP) taxei de 12.000 Ft, dupa caz dovada platii (OP) a taxei de diferenta valoare drum parcurs sau taxa medie de 10.000 Ft, hotarârea de amendare (sau hotarârea ramasa definitiva dupa eventuala contestatie).Daca amenzile s-au contestat, este nevoie si de hotarârea emisa dupa contestatie. Mai avetinevoie si de tichetul de drum aferent fiecarei spete, daca il mai aveti).

Arpad Szanto atrage atentia ca orice greseala face imposibila identificarea platii iar cererea va fi respinsa.

Pentru a putea actiona eficient, fiecare posibil beneficiar al acestei modificari legislative este rugat sa se informeze in prealabil, posibilitatile fiind urmaroarele:

– Call Center    :0036-40-40-50-60;
– Ghiseele pentru clienti ale N.Ú.SZ. Zrt. ;
– e-mail : ugyfel@hu-go.hu ;
– site-ul: www.hu-go.hu

 

Articole similare

Ad