Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Calea ferată cu Moldova va fi restabilită

În ciuda faptului că armele sunt încă în centrul atenției pe teritoriul ucrainean, guvernul de la Kiev nu pierde timpul cu planificarea viitorului țării în lumina noilor scenarii geopolitice. Iar în prim-plan se află infrastructurile pentru care nimic nu va mai fi la fel. Printre acestea se numără și rețeaua feroviară, care va fi adaptată și regândită în vederea unei orientări din ce în ce mai mari către Europa de Vest.

În așteptarea unor proiecte mai ambițioase, amânate în timp, un acord cu Republica Moldova pentru refacerea unei legături feroviare care a fost dezafectată timp de 25 de ani se înscrie în această perspectivă, demonstrând modul în care axa relațiilor comerciale s-a schimbat brusc.

Presați de evenimente, timpul estimat pentru redeschidere este foarte scurt, vorbim de toamna anului 2022. Lucrările se vor concentra doar pe secțiunea ucraineană, deoarece linia se întinde teoretic de la Berezino, în Belarus (o națiune legată de Moscova și, prin urmare, considerată ostilă), până la Basarabeasca, la granița dintre Ucraina și Republica Moldova.

Este vorba de restaurarea, modernizarea și adaptarea a 23 km de linie pe teritoriul ucrainean, plus doar 1,2 km în Moldova. Acordul dintre cele 2 guverne are ca scop facilitarea importurilor și exporturilor ucrainene prin consolidarea transportului feroviar, care până acum a jucat un rol secundar. În acest fel, Ucraina își va putea transporta produsele pe calea ferată direct în Moldova și, de acolo, în alte țări ale UE.

Odată cu reconstrucția liniei, Moldova va avea acces direct la portul ucrainean Izmail de pe Dunăre, ca o alternativă la portul fluvial mai aglomerat de la Reni. Regiunea care se învecinează cu Moldova, Ucraina și România este pe cale să își sporească importanța economică și logistică, care până acum a rămas destul de marginalizată. Prin urmare, se dorește, de asemenea, crearea unei rețele a numeroaselor porturi maritime și fluviale prezente: pe lângă Izmail și Reni, mai sunt Odessa, Chornomorsk, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța.

Articole similare

Ad