Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2,5 milioane de tone de cereale scoase din Ucraina prin intermediul Coridoarelor Solidarității

Cantitatea de exporturi de cereale derulată prin intermediul Coridoarelor Solidarității finanțate de Bruxelles și adoptate de Comisia Europeană prin intermediul Cabinetului Vălean a crescut progresiv și a ajuns la 2,5 milioane de tone în luna iunie, potrivit Roxanei Lesovici, expert pe probleme maritime în cadrul cabinetului condus de Adina Vălean, Comisarul european pentru Transporturi.

Finanțările naționale pentru creșterea capacității de stocare și transport sunt punctuale sau lipsesc momentan, în timp ce coridoarele de transport vor intra pe programele operaționale din exercițiul financiar european multianual 2021-2027 – Connecting Europe Facility (CEF).

Pentru moment nu există fonduri speciale care ar putea susține eforturile statelor membre pentru creșterea capacităților de transport , dar există posibilități de finanțare în special pentru lucrări de infrastructură prin intermediul programelor existente. De menționat programul Comisiei – CEF – , unde deja susținem câteva proiecte care cresc capacitatea de transhipment în Polonia sau îmbunătățirea legăturii feroviare între Slovacia și Ucraina. Acest focus va rămâne și în apelurile de proiecte viitoare, unde vom promova să susținem investițiile care îmbunătățesc conectivitatea prin Ucraina și Moldova sau care asigură condiții bune pe Dunăre“, a afirmat, într-o intervenție video în cadrul evenimentului Constanta Grains & Intermodal Hub 2022, Roxana Lesovici, expert maritim Cabinetul comisarului european pe Transporturi, Adina Vălean.

În luna mai, CE a adoptat proiectul pregătit de comisarul Vălean pentru a stabili Coridoarele Solidarității. Planul cuprinde 20 de măsuri și își propune să refacă lanțurile logistice perturbate de război, de la alternative terestre și fluvială, până în porturile europene, de unde aceste produse pot pleca mai departe către țările lor de destinație.

Potrivit Roxanei Lesovici, măsurile propuse merg de la eficientizarea controalelor vamale, până la facilitarea utilizării de echipamente și vehicule acolo unde este nevoie de ele, precum și la identificarea de noi rute și până la prioritizarea transporturilor de grâne în anumite coridoare feroviare. Comisia a stabilit o rețea de puncte unice de contact la nivelul autorităților din statele membre care se ocupă de aceste coridoare ale solidarității precum și platforma de logistică care facilitează contactul dintre firmele de export din Ucraina și operatorii privați. „La începutul lunii iulie erau 543 de companii deja înregistrate în această platformă, din care 220 din blocul intern.“

Mai multe despre planurile Comisiei Europene în facilitarea exporturilor din Ucraina veți putea citi în numărul următor al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad