Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ungaria reduce cuantumul accizei care se poate recupera de la 5,5 centi la 3,6 centi de la 1 ianuarie

La aproape jumatate de an dupa ce multe din alimentarile cu combustibil ale firmelor romanesti de transport s-au mutat din Romania in Ungaria, ca urmare a pretului mai mic la motorina (in medie cu 5 centi in ultimele sase luni fata de pretul motorinei in Romania), dar si a posibilitatii mai usoare de recuperare a accizei si a TVA, statul maghiar a decis ca de la 1 ianuarie 2015 sa reduca cuantumul valorii recuperabile din acciza la combustibil, de la 17 HUF la 11 HUF.
 

In conditiile reducerii cu aproape 2 centi a valorii accizei recuperabile de la unguri si in contextul scaderii pretului la motorina angro de catre majoritatea distribuitorilor de produse petroliere din Romania, este posibil ca unii dintre transportatori sa prefere din nou alimentarea in tara sau vor cauta preturi mai mici in Austria, mai ales ca autoritatile maghiare impun amenzi uneori mai mari decat valoarea de recuperat a accizei daca documentele depuse de transportator la dosarul de returnare a accizei contin cea mai mica neregula.
Potrivit lui Catalin Profir, director general Eurowag, circa 20% din volumele de motorina cumparate de transportatorii romani au migrat catre statii de alimentare din strainatate, majoritatea in Ungaria, Austria si Republica Ceha, in cazul Eurowag.
Nou intrata pe piata romaneasca, IDS si-a crescut portofoliul de clienti in aceeasi perioada in care au crescut si volumele de motorina alimentate de transportatorii romani in afara tarii. In functie de traseul clientilor, alimentarile pe cardurile IDS au crescut in ultimele luni cu precadere in Ungaria, Austria si tarile din vest (Belgia/Luxemburg).
Cum preturile la motorina se verifica zilnic, la 15 decembrie pretul la pompa in Romania era de 0,95 euro pe litru, dupa reducerea accizei, TVA etc., in timp ce in Ungaria era 0,91, iar in Austria – 0,88 EUR/l, in 16 decembrie pretul scazand si mai mult in Austria, tara care isi actualizeaza cursul zilnic in functie de pretul barilului la nivel mondial, aspect la care Ungaria si Romania se alinieaza cu mai multa intarziere. Tocmai de aceea Cristian Covaci, director de vanzari IDS Romania, recomanda transportatorilor sa verifice zilnic preturile la motorina in Europa, pentru a alege sa alimenteze acolo unde pretul este cel mai mic.
Statele membre nu percep comisioane pentru rambursarea de taxe, singurele diferente fiind la termenul la care se primesc documentele pentru rambursare: lunar in Belgia, lunar sau anual in Slovenia si Ungaria, trimestrial (in Spania, Italia si Romania) sau semestrial, in Franta. Termenul in care se primesc banii dupa depunerea documentelor difera, de asemenea, de la 3-4 luni (Spania si Romania), la 4-6 luni (Belgia si Ungaria) si 14-16 luni, in Italia.
Pentru recuperarea de TVA, compania partenera IDS, BHI, percepe un commision de 6%, care, in functie de valoarea contractului, se poate negocia. In ceea ce priveste recuperarea accizei, comisioanele sunt in jur de 10-12%, in functie de volume.

Articole similare

Ad