Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In timp ce transportatorii sunt in pragul falimentului, Ministerul Finantelor se impiedica in hartii

Desi ministrul finantelor a promis ieri transportatorilor un raspuns oficial la situatia creata, se pare ca acestia nu puteau raspunde decat daca ANAF le trimitea o hartie in acest sens. Cum cei de la ANAF au reusit sa termine adresa abia dupa ora 19.00, cei de la Ministerul de Finante au plecat acasa. Au mai facut, insa, inca o promisiune: abia pe data de 30.12.2014 se pare ca vor putea sa raspunda transportatorilor care, intre-timp, nu stiu cum sa-si recompenseze soferii. Mai ales ca, pentru multi, sfarsitul de an este unul plin.
Daca, insa, camioanele erau in strada, se miscau mai repede cei de la ANAF/Finante?
 

Va redam mai jos comunicatul trimis de Decebal Popescu, directorul general Cartrans Preda, numit de transportatori reprezentantul lor in relatia cu autoritatile si presa, care prezinta ”filmul” evenimentelor de ieri, in care a fost implicata delegatia transportatorilor.

”In timpul conferintei de presa, se confirma publicarea pe site-ul ANAF a Deciziei de Suspendare a controalelor la transportatori, semnata de Dl Presedinte Gelu Stefan Diaconu. In cadrul conferintei de presa, am tinut cont de acest document si am confirmat si opiniei publice faptul ca invitatia noastra de dialog a fost acceptata si un prim pas a fost facut prin publicarea acestei decizii.

Ora 12.15, delegatia transportatorilor (7 la numar) a avut intalnire la sediul ANAF cu Presedintele ANAF, DL. Gelu Stefan Diaconu si echipa din ANAF si de la MF. Intalnirea a durat aproximativ 90 de minute, inchisa fiind cu concluziile urmatoare:
– ANAF mentine decizia de suspendarea a controalelor pe diurna la firmele de transport;
– ANAF o sa solicite un punct de vedere scris de la MF asupra modului de interpretare a incadrarii diurnelor;
– ANAF e agentie de aplicare a legii si nu face legi;
– Decizia de suspendare se aplica si in cazul GEROM Intertrans;
– Decizia de suspendare nu se aplica in cazul SANCRIS – a fost inchis deja cazul. Se poate ataca in contencios administrativ.

Dupa intalnirea cu reprezentantii ANAF, la iesirea din institutie a fost abordat Dl Darius Valcov, Ministrul de Finante, iar cu bunavointa acestuia si ajutorul Dlui Radu Dinescu s-a obtinut o intrevedere cu reprezentantii transportatorilor.

S-a concluzionat chiar de catre domnul ministru ca ANAF trebuie sa inainteze in cel mai scurt timp (cel tarziu ora 18.00) un referat prin care solicita in forma oficiala opinia Ministerului de Finante (organul legiuitor) asupra modului de interpretare a prevederilor legale in ceea ce priveste dreptul la diurna a soferilor angajati ai firmelelor de transport rutier. Desi Ministerul de Finante nu a schimbat interpretarea initiala, valabila din 1995 si obiect a zeci de mii de controale fiscale in toata aceasta perioada (controale ce au inclus si zona de taxe si impozite salariale), ANAF a considerat ca are nevoie de o noua pozitionare a Ministerului de Finante dupa intocmirea rapoartelor de inspectie fiscala la cele doua companii din judetul Prahova. Domnul Ministru Valcov a promis reprezentantilor transportatorilor ca va oferi un pozitie oficiala in aceasta seara, in urma primirii adresei de la ANAF.

Din pacate insa, Domnul Ministru Valcov ne-a informat telefonic in jurul orei 19.30 (prin intermediul Dlui Radu Dinescu) de faptul ca ANAF a depus adresa catre Ministerul de Finante abia dupa ora 19.00, ceea ce a facut imposibila emiterea de catre MF intr-un timp atat de scurt a unei opinii foarte bine argumentate pe acest subiect delicat si cu impact major asupra economiei romanesti. Vrand sa-si respecte promisiunea data transportatorilor, Dl Ministru si-a luat angajamentul ca va transmite o pozitie oficiala pe data de 30.12.2014, dand totodata si un semnal pozitiv asupra solutionarii acestei dispute intr-un mod favorabil transportatorilor.

Cu ocazia intalnirii de astazi, Domnul Ministru ne-a comunicat invitatia deschisa la negocierea clauzelor ce ne privesc in cadrul proiectului noului Cod Fiscal ce va fi elaborat in 2015, dezbateri ce vor incepe pe data de 12.01.2014, ora 18.00 si la care reprezentantii transportatorilor au fost invitati sa participe, alaturi de specialisti in practica fiscala angajati de asociatiile profesionale. Totodata, Domnul Ministru si Ministerul de Finante ne sprijina in dialogul cu Ministerul Muncii in ideea elaborarii unei legi a personalului din industria transporturilor rutiere. Toate aceste semnale sunt pozitive si in spiritul cooperarii ce ar trebui sa existe intre legiuitori si agentii economici. Din pacate, a fost nevoie de o pozitie de forta manifestata in aceste zile de asociatiile reunite ale transportatorilor pentru ca lucrurile sa intre intr-o mult dorita normalitate.

Intrucat consideram ca o pozitie bine argumentata si documentata din partea Ministerului de Finante este de dorit in locul uneia emise sumar, in graba si care lasa loc de interpretari, acordam votul nostru de incredere Domnului Ministru si asteptam raspunsul oficial in data de 30.12.2014.

In calitate de coordonator al echipei care a participat astazi la discutiile cu ANAF respectiv Ministerul de Finante, doresc sa felicit toate asociatiile profesionale si pe toti transportatorii care si-au manifestat sustinerea prin prezenta la evenimentele din ultimele 2 zile dar si prin mesaje si telefoane de sustinere, asigurandu-va ca forta mesajului nostru a determinat sistemul sa reactioneze de la cel mai inalt nivel in jos, pe linie ierarhica. Nu trebuie sa pierdem aceasta scanteie, trebuie sa o pastram in toata perioada imediat urmatoare, intrucat lucrurile nu se vor finaliza pe 30.12.2014, iar invitatia de participare la procesul de elaborare a legislatiei trebuie sa fie luata in cel mai serios mod cu putinta, necesitand implicare maxima in scopul atingerii obiectivului major al breslei: un cadru legislativ fara loc de interpretari abuzive, predictibil, propice unei dezvoltari sanatoase si solide a transportatorilor romani in contextul unei concurente acerbe la nivel european.”

Un nou comunicat de presa va fi transmis marti, 30.12.2014.

Articole similare

Ad