Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile franceze de transport maritim, chemate să sprijine consumatorii finali

Conform Upply, tarifele FAK au scăzut în iunie, în cazul importurilor din Asia în Europa de Nord, pentru unele companii de transport maritim, și nu mai au cinci cifre, ca până acum, ci patru, iar traversările pe gol au continuat, spre nemulțumirea expeditorilor.

Suprataxele pentru combustibil, care au crescut destul de mult la începutul verii, ar putea totuși să șteargă în săptămânile următoare efectele reducerilor de tarife, fenomen deja vizibil pentru bunurile care părăsesc Europa, ridicând prețurile destul de scăzute la care s-a ajuns din cauză că unele companii au mers pe principiul „mai bine cu tarife mici decât pe gol“.

În plus, asupra transportatorilor maritimi se simte și presiunea inflației.

Profitul mare al companiilor franceze CMA CGM și Total a alimentat dezbaterea privind impozitarea super-profiturilor în contextul social tensionat din prezent, iar în discursul său de Ziua Națională a Franței președintele Emmanuel Macron a exclus posibilitatea unei asemenea super-taxe, dar a vorbit despre o contribuție care ar putea fi percepută de la aceste firme. Pe de altă parte, unele voci spun că este nedrept să se arate cu degetul CMA CGM pentru că a avut în 2021 profituri excepționale, câtă vreme compania franceză a avut în trecut decenii întregi de dificultăți financiare.

Totuși, și Total și CMA CGM au făcut unele gesturi față de publicul larg, pentru a-și demonstra sprijinul față de gospodăriile franceze, a căror putere de cumpărare a scăzut în ultimele luni. De exemplu, CMA CGM a anunțat o reducere de 500 de euro pentru importurile de mărfuri în Franța în containere de 40′ efectuate de clienții săi care sunt actori majori din sectorul distribuției cu amănuntul și, de asemenea, pentru toate importurile către teritoriile franceze de peste mări, măsură care va intra în vigoare pe 1 august 2022.

Rămâne de văzut însă dacă, dincolo de capitalul de imagine pe care îl va aduce companiei, această decizie va reprezenta un sprijin real pentru societate.

Articole similare

Ad