Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Compania petrolieră Exxon – profit record

Creșterea puternică a prețurilor la petrol și gaze a ajutat ExxonMobil să obțină un profit record în al doilea trimestru. Potrivit propriului anunț de vineri, 29 iulie, cea mai mare multinațională petrolieră a obținut 17,9 miliarde de dolari americani (17,6 miliarde de euro) la finalul anului. Aceasta reprezintă o creștere anuală de aproximativ 13,2 miliarde de dolari. Bilanțul a beneficiat de o producție mai mare și de un control strict al costurilor, a anunțat directorul general al Exxon, Darren Woods.

În același timp, compania a crescut producția de petrol doar cu 4%, până la 3,7 milioane de barili (159 de litri) pe zi, comparativ cu trimestrul precedent. Dar prețurile pe piața petrolului și a gazelor au crescut rapid în prima jumătate a anului. În cele 3 luni de până la sfârșitul lunii iunie, barilul de țiței a costat uneori peste 120 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Faptul că industria petrolului și a gazelor naturale înregistrează profituri record, în timp ce consumatorii se luptă cu costurile ridicate ale combustibililor și ale încălzirii, este un ghimpe în coasta multor politicieni. Președintele american Joe Biden a denunțat deja public Exxon de mai multe ori. Încă din noiembrie 2021, Biden a cerut Comisiei Federale pentru Comerț din SUA (FTC) să investigheze dovezile privind creșterea ilegală a prețurilor în industria petrolieră. El a fost extrem de supărat în special de răscumpărările de acțiuni în valoare de mai multe miliarde de dolari și de plata dividendelor.

Articole similare

Ad