Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Razboiul din Ucraina pune presiune suplimentara pe piata muncii din Europa

Desi in estimarile initiale, Banca Centrala Europeana preconiza ca migratia datorata razboiului din Ucraina va atenua deficitul fortei de munca in Europa prin infuzia masiva de personal calificat, efectul a fost exact pe dos din cauza plecarii in masa a barbatilor ucrainieni la razboi, ca urmare a legii martiale. Multi ucraineni lucrau in tarile vecine inca din perioada anterioara razboiului, atrasi de salariile mai mari si de conditiile mai bune de lucru. Dupa izbucnirea razboiului, multi dintre acestia au fost nevoiti sa paraseasca locurile de munca din santierele de constructii, liniile de asamblare din fabrici sau centrele logistice din tarile Europei Centrale. Potrivit Dacca Working, cele mai afectate sunt companiile din Polonia si Republica Ceha, acestea ramanand cu lucrarile neterminate, comenzile neonorate.

Desi presa poloneza vorbeste despre faptul ca Ucraina ar putea fi obligata sa le permita cetatenilor lor să meargă la lucru în UE, dacă au un contract de muncă, chiar dacă au vârsta de înrolare, pentru a primi ajutoare pentru reconstructie, la acest moment, piata muncii din Europa se confrunta cu un deficit sever de personal.

Companiile din Polonia si Republica Ceha compenseaza plecarea barbatilor ucrainieni in functie de domeniul de activitate si de solicitarea fizica a posturilor vacante prin:

  • cresterea salariilor oferite pentru atragerea de forta de munca autohtona si din tarile vecine
  • calificarea femeilor refugiate ucrainiene pentru unele posturi mai putin solicitante fizic (de exemplu manevrarea motostivuitoarelor)
  • cresterea gradului de automatizare acolo unde este posibil
  • apelarea la personal asiatic care vine cu ceva intarziere din cauza duratei formalitatilor de imigratie (viza, permis de munca)

Aceste solutii de inlocuire a personalului vor da rezultate pe termen mediu, nici una din solutii neputand fi implementata „pe loc”. Problema majora  este plecarea in numar mare si in termen scurt si nu are rezolvare rapida. Doar solutii de compromis care se traduc prin cresterea costurilor.

Cum este afectata Romania de plecarea masiva a ucrainienilor?

Ca parte a economiei europene Romania se confruntă cu o crestere a concurentei pentru personalul calificat, dar și cu dificultati mai mari pe lanturile de aprovizionare, ca urmare a cresterii preturilor la bunurile produse in fabricile afectate și cresterea timpilor de livrare a bunurilor. Tara noastră se orientează de asemenea către importul de forță de muncă asiatică, la acest moment principala problemă fiind presiunea pe autorități pentru prelucrarea cererilor de solicitare de vize de muncă mai ales pentru cetățeni din Sri Lanka, Pakistan sau India.

Articole similare

Ad