Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE a aprobat 149 milioane de euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile în România

Comisia Europeană (CE) a anunțat, pe 8 august, aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru România în valoare de 149 milioane de euro atribuit să susțină producția de hidrogen din surse regenerabile. Sprijinul urmează să fie finanțat parțial prin Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) și se va derula până la 31 decembrie 2023.

„Această schemă în valoare de 149 de milioane de euro permite României să își consolideze capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibile denaturări ale concurenței. Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul din industriile greu de decarbonizat și din transporturi și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu planul REPowerEU.”,

a declarat Comisia Europeană.

Schema poate fi accesată de toate companiile, indiferent de dimensiune, cu activități în domeniul producției de hidrogen sau de energie electrică, unităților administrativ-teritoriale sau institutelor naționale de cercetare și dezvoltare din domeniul energiei, precum și asociațiilor sau parteneriatelor formate de actorii respectivi.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de granturi directe, iar proiectul nu trebuie să depășească valoarea maximă de 50 de milioane de euro.

Planul va trece printr-o selecție, o procedură de ofertare transparentă și nediscriminatorie, iar beneficiarii vor concura pentru cea mai mică valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliză instalată. Prima cerere de proiecte a fost lansată în iunie 2022, potrivit CE.

Scopul acestei măsuri participă la o dezvoltare a hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru hidrogen și cu Pactul verde al UE. Schema vine în sprijinul construcțiilor de noi instalații pentru producția de hidrogen din surse regenerabile. Totodată, ținta e de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacități de producție a hidrogenului din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, menite să producă cel puțin 10.000 de tone de hidrogen pe an.

Articole similare

Ad