Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Probleme pentru exportatorii ucraineni de cereale: prima încărcătură de cereale din Odesa refuzată de cumpărător

Potrivit unei știri Reuters, care citează Ambasada Ucrainei în Liban, Nava Razoni, prima navă care a plecat din Ucraina în urma acordului mediat de ONU, caută un alt port pentru a-și descărca încărcătura de cereale, deoarece cumpărătorul libanez inițial a refuzat livrarea, invocând o întârziere de peste cinci luni.

“Potrivit informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte încărcătura din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenii de livrare”, a precizat ambasada într-o postare pe Facebook. “Așadar, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă țară/port”.

Nava Razoni a plecat din Odesa săptămâna trecută cu 26.527 de tone de porumb. Nava trebuia să ajungă în Liban duminică, dar și-a schimbat destinația în portul turcesc Mersin, iar în prezent este ancorată în largul coastei sudice a Turciei, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după ce au fost avertizate că oprirea livrărilor de cereale ucrainene, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, ar putea duce la o penurie alimentară severă și chiar la izbucnirea unor epidemii de foamete în unele părți ale lumii. Până în prezent, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave, de la prima plecare, la 1 august, potrivit unei centralizări Reuters a datelor de la Ministerul turc al Apărării.

Între timp, presiunea pe exporturile de cereale prin porturile și căile ferate române continuă.

Articole similare

Ad