Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

China sancționează transportul către Lituania după o vizită oficială în Taiwan

China va înceta să mai coopereze cu Lituania în domeniul transporturilor internaționale. Aceasta este un răspuns la vizita unui oficial lituanian în Taiwan. Potrivit unor persoane din industrie, trenurile de marfă China-Europa nu sunt afectate, iar trenul spre Kaliningrad continuă să circule normal.

Pe 12 august, China a impus sancțiuni împotriva ministrului adjunct lituanian al transporturilor și comunicațiilor, Agne Vaiciukeviciute, după ce aceasta a vizitat Taiwanul în ciuda obiecțiilor Chinei. În plus, aceasta va înceta să mai coopereze cu Lituania în domeniul transportului internațional.

Ministerul lituanian al Transporturilor a declarat pentru Reuters că „Beijingul alege să continue și să intensifice cursul acțiunilor ilegale împotriva unui stat membru al UE”. În plus, Ministerul de Externe din Taiwan a condamnat acțiunile Chinei. Potrivit unor surse chineze, guvernul chinez a considerat vizita lui Vaiciukeviciute în Taiwan ca fiind un act de subminare a suveranității și integrității teritoriale și un amestec în afacerile interne ale Chinei.

Cu toate acestea, potrivit New Silk Road Intermodal, un cunoscut operator logistic din China, cunoscătorii din industrie au declarat că trenul de marfă China-Europa nu a fost afectat. Trenul spre Kaliningrad continuă să circule în mod normal. Trenul din China către Kaliningrad trece inevitabil prin Lituania și este considerat o rută importantă a Noului Drum al Mătăsii.

Tensiunile dintre Lituania și China au crescut începând de anul trecut, când China a făcut presiuni asupra Lituaniei pentru a închide ambasada taiwaneză din această țară. În plus, Lituania și Taiwan și-au intensificat legăturile. Din această cauză, exporturile lituaniene în China în primul trimestru al acestui an au fost aproape inexistente.

Articole similare

Ad