Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu: Brexitul a crescut deficitul de personal

Potrivit unui studiu, Brexitul a agravat deficitul de personal în multe sectoare din Marea Britanie. Anul trecut, de exemplu, o lipsă acută de șoferi de camion a făcut ca rafturile supermarketurilor să rămână uneori goale, iar benzinăriile să nu poată fi aprovizionate cu combustibil.

În special în sectoare precum cel al logisticii, angajatorii britanici obișnuiau să se bazeze în mare măsură pe lucrătorii din UE, după cum se arată în studiu. Acum au mari dificultăți în ocuparea posturilor.

Odată cu Brexit, libertatea de circulație – dreptul cetățenilor UE de a locui și de a munci în toate țările Uniunii Europene – a expirat în Regatul Unit. Guvernul britanic se bazează pe o economie cu înaltă calificare și salarii ridicate – adică pe angajatorii britanici care trebuie să angajeze conaționali care până la Brexit stăteau acasă, la salarii mai mari decât plăteau imigranților.

Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi că salariile au crescut semnificativ de la Brexit, concluzionează cercetătorii. De fapt, angajatorii care se bazau în mare măsură pe lucrătorii din UE au fost mai predispuși să se adapteze prin reducerea producției sau prin automatizarea proceselor. Unele locuri de muncă – în agricultură, de exemplu – sunt acum ocupate de străini din afara UE, dar aceasta nu este în niciun caz o alternativă potrivită pentru toate întreprinderile.

Articole similare

Ad