Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Campania Truck & Bus în iunie și iulie: Un sfert din controalele la camioane și autobuze s-au soldat cu amenzi

Coordonarea Poliției Rutiere Roadpol a anunțat rezultatele a două campanii extraordinare de inspecție rutieră a vehiculelor comerciale și autobuzelor Truck&Bus, care au avut loc în perioada 13-19 iunie și 18-24 iulie 2022 pe drumurile din 19 țări europene, inclusiv Italia. În această perioadă, sute de patrule au oprit 427.105 vehicule comerciale, dintre care aproape un sfert (102.283) au prezentat cel puțin o infracțiune. În 2221 de cazuri, infracțiunile au fost atât de grave încât vehiculul a fost imobilizat din cauza unor deficiențe tehnice sau a unor probleme cu încărcătura.

12.588 de șoferi de camion au încălcat reglementările privind timpul de conducere și de odihnă, în 11.662 de cazuri tahografele nu au funcționat corect, iar în 545 de cazuri a fost vorba de manipularea echipamentului. „În fiecare an, setările tahografului sau chiar manipularea tahografului iau forme mai ample”, explică Henk P. Jensen, secretarul Roadpol.

„Cauza acestui tip de fraudă ar putea fi presiunea concurențială susținută în acest sector încă în creștere. Beneficiile financiare pentru transportatori pot fi mari, dar riscurile pentru siguranța rutieră sunt mai mari. În special din cauza oboselii șoferilor, pot avea loc coliziuni cu consecințe grave, nu numai pentru șoferul camionului sau al autobuzului, ci și pentru ceilalți participanți la trafic”.

Alte încălcări grave se referă la conducerea sub influența alcoolului (376 de cazuri) sau a drogurilor (36 de cazuri). În lunile iunie și iulie, perioadă în care au fost efectuate aceste controale, au avut loc numeroase accidente în care au fost implicate camioane și autobuze. Aceste exemple arată că siguranța rutieră nu poate fi considerată ca fiind de la sine înțeleasă.

În unele țări, verificările au avut loc în colaborare cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA). ELA garantează că normele UE privind mobilitatea forței de muncă și coordonarea securității sociale sunt aplicate în mod echitabil și eficient și facilitează obținerea de către cetățeni și întreprinderi a beneficiilor pieței interne.

Dincolo de desfășurarea propriilor experți la fața locului, ELA coordonează și sprijină participarea observatorilor străini la inspecțiile rutiere din alte țări. De exemplu, în luna iunie, experți ai Autorității pentru Ocuparea Forței de Muncă din Lituania și România au vizitat controale rutiere în Țările de Jos și au făcut schimb de cunoștințe, competențe și informații cu colegii lor olandezi și cu ofițerii de poliție.

Rezultatele săptămânilor de inspecție și exemplele arată că inspecțiile în sectorul transportului de marfă și de pasageri reprezintă în continuare o abordare importantă pentru îmbunătățirea siguranței rutiere. Următoarea operațiune Roadpol Truck & Bus va avea loc între 10 și 16 octombrie 2022.

Articole similare

Ad