Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cele mai mari centrale solare din lume

Proiectul solar Escatrón-Chiprana-Samper are o capacitate combinată de 850 MW în 17 centrale de aproximativ 50 MW fiecare, situate în orașele aragoneze Escatrón, Chiprana și Samper de Calanda. Împreună, instalațiile fotovoltaice ocupă o suprafață totală de 3.173 de hectare.

Majoritatea instalațiilor de centrale multisite au fost conectate înainte de 31 decembrie 2019, pentru a respecta termenul stabilit în cea de-a treia licitație pentru energia din surse regenerabile a Guvernului care a selectat aceste active.

Acestea au fost dezvoltate în timp record (un an) de grupul spaniol de construcții ACS, care a acționat prin intermediul brațului său energetic Cobra – achiziționat în decembrie 2021 de către francezii de la Vinci. De fapt, lucrările începuseră în 2018 sub conducerea grupului Ignis, care ulterior a predat proiectele către Cobra în cadrul licitației menționate mai sus. Centrala cu mai multe amplasamente a necesitat construirea a patru noi substații cu niveluri de tensiune de 400, 132 și 30 kV, precum și a două linii aeriene de înaltă tensiune (132 kV).

În prezent, centrala Escatrón-Chiprana-Samper este deținută de compania petrolieră portugheză Galp Energía, care a achiziționat întregul portofoliu solar spaniol al ACS în ianuarie 2020, la doar câteva săptămâni după ce această centrală a fost pusă în funcțiune. Tranzacția a implicat toate centralele și proiectele de energie solară ale grupului din Spania la momentul respectiv, totalizând 2 930 MW, inclusiv 900 MW de capacitate instalată.

Potrivit lui Galp, restul proiectelor vor fi construite și puse în funcțiune înainte de 2023, în locațiile mai puțin avansate. Această tranzacție, evaluată la 450 de milioane de euro, a permis companiei Galp să devină principalul operator solar din Spania.

Articole similare

Ad