Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Curierii și angajații Poștei Române vor acționa ca agenți fiscali

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să taxeze persoanele fizice care vând în mod regulat articole pe platformele de anunțuri și care încasează plăți cash, prin intermediul curierilor, evitând astfel impozitarea.

Grupurile de pe Facebook și platformele, precum OLX sunt folosite de mult timp de români pentru a cumpăra și vinde obiecte. Pentru unii, sunt o sursă importantă de venit, iar aceștia vând în mod regulat online, fără a înființa o afacere sau a plăti impozite. Plata pentru astfel de tranzacții se face cel mai adesea, sub formă de ramburs.

O nouă inițiativă ANAF ar face ca astfel de practici să nu se mai practice. Corespunzător noului proiect datele vânzătorului și sumele încasate în numerar vor fi ținute în evidență de firmele de curierat și transmise Fiscului.

Aproximativ 42.000 de persoane lucrează în companiile de curierat și în Poșta Română. Pentru a adera la noul regulament, companiile ar fi nevoite să facă noi angajări și să îi instruiască pe cei actuali, ceea ce ar duce la creșterea costurilor.

„Trebuie să am o echipă de oameni care să urmărească acest proces, va fi o cheltuială în departamentul IT, în departamentul financiar și nu doar, va trebui să am oameni în fiecare zonă care să se ocupe de acest proces. Este o măsură care aduce costuri în plus. Nu suntem încă pregătiți, dar va trebui să fim“,

a declarat Adrian Mihai, CEO FAN Courier.

La rândul său, ANAF a susținut cu argumente această nevoie prin faptul că, în prezent, curierii acționează ca intermediari pentru comercianții online, pentru cei care activează „în zona gri” din punct de vedere fiscal. Deseori, astfel de tranzacții reprezintă o parte importantă din afacerile firmelor de curierat.

„Este o declaraţie stufoasă, va trebui să ne punem la punct cu sistemele informative pentru că în momentul acesta nu sunt pregătite pentru aşa ceva. Nu înseamnă pentru noi investiţii foarte mari, prima lună de raportare o să fie mai grea, iar, ulterior, lucrurile ar trebui să funcţioneze la fel ca raportările lunare pe care le facem deja la ANAF.”,

a mărturisit Bianca Alan, directorul financiar DPD.

Proiectul de ordin al președintelui Fiscului privind noua legislație pentru „plata ramburs“ se află deja în dezbatere publică și propune să transforme peste 40.000 de curieri și angajați ai Poștei în agenți ANAF.

Articole similare

Ad