Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

APIA militeaza pentru ca tehnologiile verzi sa nu mai fie doar la nivel de intentie

Asa cum arata reprezentantii APIA, tara europeana cu cele mai mai vanzari de vehicule cu tehnologii verzi este Norvegia, cu aproape 20.000 de unitati, urmata de Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania. Din spatiul estic, Estona, in ciuda faptului ca este un stat mic, pare sa fi inteles cel mai bine necesitatea de a proteja mediul inconjurator prin folosirea de masini mai putin poluante, astfel ca se poate lauda cu aproape 400 de vehicule hibrid.
La noi insa aceste tehnologii sunt inca doar la nivel de intentie si au fost inmatriculate anul trecut noua masini electrice si 26 hibrid.
 

Iar APIA isi propune sa incurajeze achizitia de astfel de vehicule si isi manifesta, in dialogul cu autoritatile, sprijinul pentru ideea de a oferi bonusuri semnificative – de 4.000-5.000 de euro, din Fondul de mediu – pentru cumpararea de vehicule cu tehnologii verzi, alaturi de parcare gratuita pe domeniul public si scutire de taxe de drum, de timbru de mediu sau de impozit anual timp de trei ani.
Tot in acest context, reamintim ca din septembrie 2015 norma de poluare Euro 6 devine obligatorie si pentru autoturisme, iar unii producatori propun deja modele cu motor Euro 6, in 2014 ele reprezentand circa 6% din vanzarile de vehicule noi din Romania.
In plus, se remarca faptul ca aproape jumatate din autoturismele noi vandute anul trecut (aproximativ 46%) emit mai putin de 120 g/km, iar 11% chiar mai putin de 100 g/km. Si, asa cum arata calculele Registrului Auto Roman, emisiile de dioxid de carbon ale masinilor noi vandute in Romania au scazut constant in ultimul timp, de la 139 g/km in 2012 la 132 g/km in 2013 si 129 g/km /estimativ) in 2014.

Articole similare

Ad