Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Gazul la pompă a ajuns în Spania la 3 euro/kg, iar tarifele de transport nu acoperă scumpirea

Creșterea prețului gazelor naturale pe piața europeană ca urmare a închiderii gazoductului rusesc determină o creștere în foarte mare măsură a prețului gazelor naturale la pompă pentru autoturisme, camioane și autobuze, până la 3 euro/kg, tendință care se așteaptă să continue în următoarele săptămâni, din cauza închiderii de către Rusia a conductei Nord Stream, care furnizează aproape 50% din gazul natural consumat de Uniunea Europeană.

Prețul gazului la pompă a crescut cu aproape 300% față de începutul anului, când era puțin peste 1 euro/kg, în condițiile în care la începutul lui 2021 era în jur de 0,80 de euro/kg, cu 20-30% mai mic decât prețul motorinei, tocmai pentru a compensa prețul mai mare de achiziție a unui vehicul pe gaz față de unul diesel.

În Spania există peste 32.000 de vehicule alimentate cu gaz natural, dintre care peste 10.000 sunt pentru transport greu, adică mai mult de 4% din flota spaniolă de camioane mai mari de 16 t. Iar transportatorii care au vehicule pe gaz nu pot transfera scumpirea către clienți din cauză că Guvernul nu a publicat un indice de referință care să permită calcularea variației automate care urmează să fie aplicată tarifelor de transport, așa cum este prevăzut în Decretul-Lege privind măsurile de sprijin pentru transport aprobat în martie 2022. De aceea federația FENADISMER solicită implementarea imediată a acestuia, astfel încât să se facă revizuirea legală obligatorie a prețurilor de transport rutier în funcție de variația prețului carburanților.

Articole similare

Ad