Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Casele de expediţie pot confirma preluarea mărfurilor utilizând documentul FIATA FCR

Casele de expediţie pot folosi Certificatul de Primire al Expeditorului (Forwarder’s Certificate of Receipt – FCR) pentru a confirma faptul că au luat în primire marfurile de la un furnizor pentru a le transporta la cumpărător. Documentul a fost creat de către FIATA pentru a fi utilizat de expeditorii internaţionali care sunt membri ai asociaţiilor ce fac parte din FIATA şi are valoare oficială.

Atenţie, însă! FIATA FCR nu este un document de transport propriu-zis, deoarece nu determină livrarea efectivă, ci reprezintă doar dovada primirii mărfurilor de către casa de expediţii. În momentul emiterii certificatului, aceasta trebuie să se asigure că a preluat mărfurile specificate în document şi că dreptul de a dispune de aceste mărfuri îi revin e exclusiv, că mărfurile par a fi în stare şi condiţii bune, detaliile de pe document corespund cu instrucţiunile pe care le-a primit, iar condiţiile de documentelor de transport de marfă nu contravin obligaţiilor pe care şi le-a asumat, în conformitate cu FIATA FCR.

În România, tipărirea şi distribuirea documentelor FIATA FCR revine Uniunii Societăţilor de Expediţii din România (USER), licenţiată de FIATA în acest sens. Astfel, Certificatul de Primire al Expeditorului poate fi utilizat numai de casele de expediţii care aderă la USER şi îşi asumă condiţiile generale de transport şi servicii emise de către aceasta.

Articole similare

Ad