Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Codul vamal al Uniunii Europene isi intra in drepturi din 2016

Codul vamal al UE (CVUE) a intrat in vigoare la 30 octombrie 2013, data la care s-a abrogat Regulamentul (CE) nr. 450/2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar. Principalele prevederi ale CVUE vor fi aplicate de la data de 1 iunie 2016. Pana la aceasta data vor ramane aplicabile prevederile Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 de instituire a Codului Vamal Comunitar (legislatia actuala).
Una din cele mai importante noutati ale noului Cod vamal este restructurarea regimurilor vamale.
 

Astfel, zonele libere se transforma din destinatie vamala in regim vamal (va deveni similar regimului de antrepozitare vamala din prezent), ceea ce presupune faptul ca bunurile din afara Comunitatii, care se vor introduce intr-o zona libera din Romania (Constanta, de exemplu), pentru a fi depozitate, vor face obiectul depunerii declaratiilor vamale, al garantarii taxelor vamale si a celorlalte taxe datorate la import (TVA, accize daca este cazul), obligatii care nu exista in prezent.
In plus, actualele regimuri vamale economice de perfectionare activa cu suspendarea platii taxelor vamale, de perfectionare activa cu restituirea taxelor vamale, de transformare sub control vamal se unifica intr-un singur regim vamal – respectiv regimul vamal de perfectionare activa, care va include si procedura de distrugere a bunurilor sub control vamal. Ca atare, nu va mai fi necesar, de exemplu, ca la solicitarea autorizatiei pentru plasarea bunurilor sub regim de perfectionare activa, compania sa demonstreze intentia de re-export a produselor compensatoare
Nou cod vamal va simplifica procedurile vamale. Pe langa vamuirea la domiciliu (care va fi mentinuta si simplificata), este introdusa procedura de autoimpunere a operatorilor economici, prin care autoritatile vamale pot autoriza un operator economic atat sa determine singur cuantumul taxelor datorate la import sau la export, dar si sa efectueze anumite controale si verificari vamale (care in mod normal sunt efectuate de autoritatile vamale), sub supraveghere vamala.
In plus, se detaliaza si se simplifica procedura de vamuire centralizata, care va permite declararea bunurilor in statul membru unde compania este stabilita (de exemplu in Romania), chiar daca bunurile sunt prezentate fizic in alt stat membru/alte state membre. Procedura va functiona de asemenea in interiorul unui stat membru – de exemplu declaratia vamala va putea fi depusa la un birou vamal din Timisoara, chiar daca bunurile sunt prezentate fizic la biroul vamal din Constanta (dupa obtinerea liberului de vama, bunurile vor putea circula liber din Constanta catre orice punct din Comunitate).

Articole similare

Ad